Közösen szerzik be az oltóanyagokat a visegrádi országok

Balog Zoltán miniszter a V4-ek egészségügyi tárcavezetőivel egyeztet a közös vakcinabeszerzésről.

MTI
2017. 11. 30. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A visegrádi országok (V4) együttműködésével a védőoltás-ellátás is nagyobb biztonságban lesz Közép-Európában – hangoztatta az emberi erőforrások minisztere csütörtök délután Budapesten, egy fórumon.

Balog Zoltán a V4-ek egészségügyért felelős miniszterei konferenciájának megnyitóján bejelentette: azt javasolják, hogy első körben olyan speciális oltóanyagok és immunbiológiai készítmények közös beszerzéséről egyeztessenek, amelyeket ritkán előforduló betegségeknél szükséges járványügyi intézkedések során használnak, mint például a diftéria antitoxin vagy az inaktivált coli vakcina.

Emellett szükséges áttekinteni a V4-es országok nemzetközi védőoltási programjában fontos szerepet betöltő – például a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni – oltóanyagok helyzetét, s ezek közös beszerzésének lehetőségeit – tette hozzá.

A kétnapos konferencia megnyitóján a V4-ek (Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország) képviselői nyilatkozatot írtak alá a hosszú távú gyógyszerár-támogatásokról, valamint a védőoltások előállításában és beszerzésében való együttműködésről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.