Kúria: Törvénysértő volt Ahmed H. ítéletének hatályon kívül helyezése

A már zajló megismételt eljárás folytatódik.

MN
2017. 11. 14. 11:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvénysértő volt, hogy a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás ügyében első fokon terrorcselekmény miatt elmarasztalt Ahmed H. ítéletét, és új elsőfokú eljárást rendelt el – mondta ki a Kúria kedden kihirdetett határozatában.

A döntés az ügy érdemét nem érinti, a már zajló megismételt eljárás folytatódik, a Kúria elsősorban elvi, eljárásjogi kérdésekben foglalt állást a jövőre nézve.

A bíróság egyetértett a jogorvoslatot kezdeményező Legfőbb Ügyészséggel abban, hogy a táblabíróság a hatályon kívül helyezés indoklásában megjelölt hiányosságokat pótolhatta volna a másodfokú eljárásban, azaz az elsőfokú ítéletet érdemben kellett volna felülbírálnia – írja az MTI.

Az Index beszámolója szerint a budapesti tárgyaláson Ahmed H. is megjelent, de a terrorizmussal vádolt férfinak nem kellett megszólalnia az eljárásban, az ítélethirdetéskor már nem is volt jelen.

A Szegedi Ítélőtábla 2017 júniusában helyezte hatályon kívül az elsőfokú ítéletet a szíriai férfi ügyében, akit tavaly novemberben terrorcselekmény miatt első fokon tíz év fegyházra ítéltek, amiért a vád szerint szervezője volt a röszkei határátkelőnél 2015. szeptember 16-ai zavargásnak.

Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság nem követett el eljárási hibát, a tényállást is felderítette, a bizonyítékokat beszerezte, de az már nem derül ki az indoklásból, milyen alapon válogatott a bizonyítékok közül, miért vett figyelembe egyeseket, másokat pedig miért hagyott figyelmen kívül. Az új eljárásban ezt kell orvosolnia a törvényszék egy másik tanácsának.

A megismételt elsőfokú tárgyalás október végén kezdődött el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.