Lázár „összeesküvés-elmélete” nem győzte meg párttársát

Lázár János szerint Baka András bíró hivatali státusváltásából adódó sértettsége okán nagyon haragszik a kormányra és a Fideszre.

Hutter Marianna
2017. 11. 21. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindenféle összeesküvés-elmélet ellenére kiszámítható rendben zajlik az ügyelosztás a Kúrián – vonta le a következtetést a fideszes Répássy Róbert az igazságügyi bizottság keddi ülésén. Mint ismeretes, a múlt heti kormányinfón Lázár János miniszter beszélt arról, hogy a „véletlen folytán” a társaságiadó-kedvezményekkel kapcsolatos döntések a Kúrián rendre annak a Baka Andrásnak a tanácsához kerülnek, aki hivatali státusváltásából adódó óriási sértettsége okán nagyon haragszik a kormányra és a Fideszre. (Baka András 2009-től a Legfelsőbb Bíróság elnöke volt, amíg 2011-ben e tisztségéből el nem távolították. 2016-ban az Emberi Jogok Európai Bírósága másodfokon is megállapította, hogy választott tisztségének megszüntetése az európai joggal ellentétes volt – a szerk.) A miniszter azt is megjegyezte: érdekes döntések születnek a Kúrián a tárgyban.

Így Répássy – igaz, a Lázár által elmondottakat nem említve csak általánosságban – arról kérdezte a bizottsági ülésen Darák Pétert, a Kúria elnökét éves beszámolója alkalmával, hogyan is zajlik az ügyelosztási rend a legfőbb bírósági szervnél. Darák részletes ismertetéséből kiderült, például a büntetőkollégiumban az ügyek emelkedő számsorrendben vannak kiosztva, míg a polgári kollégiumnál az ügytárgyak szerinti szakosodás alapján történik az elosztás.

A szocialista Bárándy Gergely azt jegyezte meg: „nyilván” számított Darák az ügyelosztási renddel kapcsolatos kérdésre, és ez szerinte önmagában is sokatmondó. Ezt követően jegyezte meg Répássy, hogy Darák válasza meggyőzte arról, objektív módon zajlik az ügyelosztás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.