Lázár: Tibet ügye „ugyanaz a kategória”, mint a harmadik nemé

A miniszter arról is beszélt, hogy komoly embernek tartja Soros Györgyöt.

Hutter Marianna
2017. 11. 30. 19:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Más országok életébe Magyarország nem szokott beleszólni – így reagált Lázár János újságírói kérdésre a csütörtöki kormányinfón arra, hogy bár hazánkban járt a kínai miniszterelnök, Orbán Viktor nem hozta szóba az ázsiai ország által megszállt Tibet ügyét, holott ezért korábban a Fidesz több alkalommal is kiállt. A miniszter egyébként szembement Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vezetőjének az érvelésével. Ugyanis a még ellenzékben lévő Balog 2008-ban – amikor galambokat engedett szabadon, hogy Tibet ügyére felhívja a figyelmet – arról beszélt: az emberi jogok egyetemesek, és nem egy állam belügyei, így ha valaki szót emel ezen jogok érvényesülése mellett, nem belügyekbe avatkozik be.

Mikor lapunk felhívta Lázár figyelmét arra, hogy Balog szerint nem belügyről volt szó, ő úgy reagált: Balog Zoltán nem szokta a véleményét megváltoztatni. További kérdésünkre, hogy akkor csak a Fidesz változtat-e az álláspontján, úgy reagált: a párt egy nagy család. A miniszert arról is kérdeztük, hogy ő személyesen támogatni fogja-e azt az LMP által benyújtandó javaslatot, amely Tibet autonómiája mellett áll ki, és szó szerint meg fog egyezni azzal, amit Balog kilenc éve maga kezdeményezett. Lázár arról beszélt, a javaslat komoly megtárgyalására már nem lesz idő ebben a ciklusban.

Mint kiderült, a miniszter jelen álláspontja szerint egyébként sem támogatná, mert úgy véli, a vita nem arról kellene hogy szóljon, hogy mi az emberjogi álláspontjuk egy-egy kérdésben, ők „gazdasági, pragmatikus, elvi vitákat nélkülöző” együttműködésre törekednek mindenkivel. Felvetésünkre, hogy ennek az együttműködésnek része-e az, hogy nem lehet tibeti zászlót lengetni, ha elmegy egy kínai konvoj, úgy válaszolt: mikor támogatási megállapodást írnak alá egy német nagyberuházóval, hogy Magyarországon új gyárat létesítsenek, „akkor sem mondjuk el a véleményünket arról, amit a harmadik nem tekintetében jó néhányan gondolunk ebben az országban, amit a német alkotmánybíróság jóváhagyott, ez ugyanaz a kategória”. Arra, hogy biztosan ugyanaz a kategória-e Tibet ügye, mint a harmadik nemé, úgy reagált: 100 százalék.

A minisztert arról is kérdeztük, nem tart-e attól, hogy Soros György „eltéríti” az online kitölthető nemzeti konzultációt, hiszen azt bárki bármennyiszer beküldheti. A miniszter úgy válaszolt: ennél komolyabb embernek tartja Soros Györgyöt. Lázár a téma kapcsán azt is elmondta, 168 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációt interneten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.