Lemegy vidékre Soros György alapítványa

Megállapodtak egy pécsi és egy debreceni civil szervezettel. A helyi közösségeket erősítenék.

MN
2017. 11. 30. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új programot indít a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány a dél-dunántúli és észak-alföldi régióban, ahol több százezer dollárt fognak szétosztani civil kezdeményezések között – írja az Abcúg.

„Felismertük, hogy mélyebbre kell menni a társadalmi gondok kezelésében, és nem lehet Budapestről megmondani, mire van szükség egy ormánsági faluban” – mondta Csontos Csaba, a Nyílt Társadalom Alapítvány nemrég kinevezett szóvivője.

Megállapodtak egy pécsi és egy debreceni civil szervezettel, amelyek az elmúlt hónapokban felmérték, melyek a legnagyobb, szegénységből adódó problémák a saját régiójukban. A napokban ki is írják a pályázatokat lakhatási, oktatási, egészségügyi és mindenféle, szegénységgel kapcsolatos témákban. Kisebb léptékű projekteket szeretnének támogatni, egyenként legfeljebb 12 ezer dollárral (3 millió forinttal). Csontos szerint erre azért van szükség, mert nemcsak már meglevő civil szervezetekhez akarnak eljutni, hanem kisebb közösségekhez, akár családokhoz is, amelyek nem jogi személyek.

„Úgy látjuk, hogy a szegénység mellett a másik legnagyobb probléma, hogy szétestek a helyi közösségek, nincs köztük párbeszéd és bizalom. Azt szeretnénk elérni, hogy a helyi közösségek karolják fel az ügyeket. Ha valakinek tűzifára van szüksége, akkor ne az legyen, hogy odavisszük teherautóval, hanem fogjon össze az utca, és nézzenek rá a nélkülöző idősekre” – fűzte hozzá.

Csontos szerint a vidéki civil szervezeteknek folyamatosan szűkül a mozgásterük, „az államtól egyre kevesebb segítséget kapnak, és EU-s forrásokhoz is leginkább akkor juthatnak hozzá, ha együttműködnek az önkormányzattal. Ez viszont nem minden esetben megy könnyen, ha az általunk támogatott szervezetet helyben megbélyegzettnek tartják.”

A Nyílt Társadalom Alapítvány vidéki terjeszkedése is illeszkedik abba az új stratégiába, amely közelebb vinné az alapítványt az emberekhez. Az utóbbi hónapokban tudatosan készültek arra, hogy reagáljanak a kormányzati támadásokra, saját narratívát építsenek és jobban figyeljenek a kommunikációra – írja az Abcúg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.