LMP: Lefelé tartó bérverseny van, megbukott a magyar modell

Az LMP szerint Magyarországon lefelé tartó bérverseny van; az ellenzéki párt ezzel Orbán Viktor pénteki, a göteborgi uniós csúcstalálkozón elhangzó beszédére reagált. Az LMP szerint az embernek kellene az unió gazdaságpolitikájának a középpontjába kerülnie a tőke helyett.

MTI
2017. 11. 18. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt szóvivője a szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztató után az MTI-nek úgy fogalmazott, a kormányfőnek nincs gondolata a jelen Európájáról, és nem akar részt venni a jövő Európájának kialakításában, amikor továbbra is „lefelé tartó bérversennyel” próbálja versenyképesebbé tenni Magyarországot. Az LMP szerint megbukott az a magyar modell, amely mellett a miniszterelnök érvelt.

A miniszterelnök a bérek alacsonyan tartásával „tudatosan szegénységben tartja az embereket” – fűzte hozzá.

Az LMP szerint a haverok és a multik támogatása helyett a magas hozzáadott értéket előállító munkákat kellene segíteni – fejtette ki a szóvivő, hozzátéve, uniós és tagállami szintű javaslatokkal kívánják elérni, hogy a tőke helyett az emberek kerüljenek az unió gazdaságpolitikájának középpontjába.

Példaként említette, hogy európai szinten egységesítenék a minimálbér szabályait, a munkavégzés törvényeit, valamint az offshore cégek elleni fellépést.

Az LMP Magyarországon adómentessé tenné a minimálbért, továbbá olyan igazságos és progresszív adórendszert vezetne be, amely az átlagbér kétszereséig nettó jövedelememelkedéssel is járna – sorolta Kanász-Nagy Máté.

Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője hozzátette, személyesen is részt vett a pénteki göteborgi csúcstalálkozón, amelyen a jelenleginél nagyobb társadalmi integráció fontosságáról is beszélt. Kiemelte, elfogadhatatlan, hogy Magyarországon a minimálbérből élőknek választaniuk kell: esznek vagy kifizetik a lakbért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.