Mától nem kell aggódni a kilakoltatás miatt

Már él a kilakoltatási moratórium.

MTI
2017. 11. 15. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életbe lépett a téli kilakoltatási moratórium, mától senkit sem lehet az utcára tenni – jelentette be az Igazságügyi Minisztérium.

A tárca közleménye szerint az Országgyűlés október 31-én fogadta el a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítását, amely meghosszabbítja a kilakoltatási moratórium időtartamát. A törvénymódosítás a végrehajtó által a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását december 1-jétől március 1-jéig terjedő időszak helyett a november 15-től április 30-ig terjedő időszak utánra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély.

A téli kilakoltatási moratóriumra vonatkozó szabályozás 2003 óta hatályos. Célja, hogy a legkritikusabb téli időszakban megvédje a nehéz helyzetbe jutott családokat, és a lakás elvesztése ne járjon automatikusan együtt az élet veszélyeztetésével, az emberi méltóság sérelmével. Az Országgyűlés döntésének köszönhetően a meghosszabbított téli kilakoltatási moratórium több időre ad védelmet az érintetteknek. A rendelkezést a hatálybalépése napján folyamatban lévő, azon végrehajtási eljárásokban is alkalmazni kell, amelyekben a lakóingatlanok kiürítésére a módosítás hatálybalépésének napján még nem került sor.

A téli kilakoltatási moratórium meghosszabbítása egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyek a bajbajutott családokért születtek – írják a közleményben, majd hozzáteszik: a devizahitelezési válság a szociálliberális kormányok egyik legsúlyosabb öröksége, amelynek a kezelése a polgári kormányra maradt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.