„Nagy kérdés, hogy egyáltalán mi értelme van egy egyszülős központnak”

Mindenesetre elkészül, februárban adják át. Félmilliárdos állami támogatást kapott rá a volt kormányszóvivő alapítványa.

Hutter Marianna
2017. 11. 20. 13:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bútorszalon – áll a felirat a budapesti Üllői út és Mária utca kereszteződésénél található egykori üzlethelyiségen, ahol a tervek szerint hamarosan egyszülős családokat támogató központ nyílik. Erre a Fidesz-kormány volt kormányszóvivője, a Nagy Anna vezette Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kapott félmilliárdos állami támogatást. Hétfőn az alapítvány vezetője a sajtó előtt mutathatta be Novák Katalin államtitkárral közösen, hogy hogyan is képzeli el a jövendőbeli központot.

„Nagy kérdés, hogy egyáltalán mi értelme van egy egyszülős központnak, minek kell egyszülős központ” – tette a fel az egyébként jogos kérdést maga az alapítvány vezetője, aki szerint erre azért van szükség, hogy hozzásegíthessék az egyenlő esélyekhez az egyszülős családban nevelkedő gyerekeket, illetve megerősítsék ezeket a családokat. Erre azt a példát hozta: a repülőn is azt kérik, hogy mielőtt a gyerekekre feltennék az oxigénmaszkot, a szülő vegye fel. Ezért a központ például jogi, pszichológiai tanácsadást kínál a válófélben lévő szülőknek, s a tervek szerint kaphatnak majd gyakorlati segítséget a munkába álláshoz is vagy a vállalkozás indításhoz „egy kis tárgyalóval, egy nyomtatóval, egy szkennerrel, egy hellyel, ahol dolgozhatnak”. Nagy Anna megjegyezte: az egyszülős családok egy része szegény vagy mélyszegény, így őket azzal kívánják támogatni, hogy segítik a munkába állásukat. Egyébként a tervek szerint a központban lesznek konzultációs szobák, játszóház a gyerekeknek, közösségi tér és kávéház is. Szeretnék azt is, ha teret adhatnának olyan civil szervezeteknek is, amelyek más szempontból foglalkoznak a családokkal. Hely mindenesetre, úgy tűnik, bőven lesz, a jövőben megépítendő galériával együtt összesen majd 750 négyzetméternyi tér áll majd a szülők rendelkezésére.

„Mi nem gettót akarunk építeni, hanem azt szeretnénk, hogy legyen egy olyan hely, ahol kiemelten az egyszülősökről szól az élet” – hangsúlyozta Nagy Anna arra utalva, hogy lesznek olyan szolgáltatások, amelyek nem csak egyszülős családoknak fognak szólni, például előadások. Arról is beszélt, a központ megnyitásával nem olyan intézményt hoznak létre, amilyenből már sok van, hanem egy nemcsak magyar, de nemzetközi viszonylatban is társadalmi innovációnak számító kezdeményezést. A hely szolgáltatásai ingyenesek lesznek, de elképzelhető, hogy a jövőben néhányért majd fizetni is kell.

A tervek szerint az épületet január végéig újítják fel, így február elején – vagyis még a jövő évi választás előtt, a kampány hajrájában – átadhatják a központot. Lapunk kérdésére, hogy a központban hányan fognak dolgozni, Nagy Anna elmondta: hat-hét fő állandóan jelen lesz, de ehhez hozzá kell számolni azokat a vállalkozókat, akik ismereteikkel segítik majd a szülőket. Hogy a központot pontosan mennyi pénzből fogják fenntartani, arra már nem tudott válaszolni, szerinte erre az épület felújítása után lehet konkrétabb összeget mondani. 

A Magyar Nemzet Novák Katalin államtitkárt is kérdezte arról, terveznek-e esetleg valamifajta anyagi támogatást is adni az egyszülős családoknak, például megemelni a családi pótlék összegét. Válaszában arról beszélt: számos eszközzel támogatják anyagi értelemben is az egyszülős családokat is. Itt példaként egyebek közt azt említette, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény más összegben vonatkozik az érintettekre, illetve azt, hogy jelenleg is emelt összegű családi pótlékban részesülnek a gyermeküket egyedül nevelő szülők. Hozzátette: alapvetően az a kormány filozófiája, hogy a munkához kapcsolódó támogatásokat igyekszik növelni, nem az alanyi jogon járókat. Ha pedig mégis alanyi jogon járó támogatásokra kerül a sor, a természetbeni juttatásokra helyezik a hangsúlyt, például az ingyenes tankönyvekre vagy az ingyenes gyermekétkeztetésre. 

Az egyszülős családok támogatásának fontossága vitathatatlan, ám úgy tűnik, az ellenzéki oldalon központ létrehozása helyett másban látnák a megoldást. Nemrégiben például az LMP-s Demeter Márta azt vetette fel a parlamentben: az egyedülálló szülők csak 1500 forinttal kapnak több családi pótlékot, amelynek összege 2008 óta nem növekedett. Az ellenzéki politikus arról beszélt: szükség lenne az egyszülős családok családi pótlékának növelésére, a rájuk szabott munkaerőpiaci program kialakítására, és támogatott bébiszitterszolgálat indítására. Jelenleg egyébként mintegy háromszázezer egyszülős család van, ahol nagyságrendileg félmillió gyermek nevelkedik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.