Nagykövet lehet a kormány CEU-főtárgyalója

Koppenhágai nagykövetnek jelölik Altusz Kristófot.

MN
2017. 11. 13. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb nagykövetjelölteket hallgat meg hétfőn a parlament külügyi bizottsága, többek között Orbán Viktor miniszterelnök volt kabinetfőnökét és a kormány CEU-ügyi főtárgyalóját – tudta meg az Index.

A portál két, egymástól független forrásra hivatkozva közölte, hogy

Nagy Andor 1995 és 1998 között pártelnöki, majd az 1998-as választási győzelem után miniszterelnöki kabinetfőnöke volt Orbán Viktornak. 2004-től 2013-ig parlamenti képviselőként tevékenykedett, ezt követően kezdett diplomatakarrierbe, és Izraelben lett nagykövet.

Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai és amerikai ügyekért felelős helyettes államtitkára akkor vált gyakori szereplőjévé a híreknek, amikor miniszterelnöki megbízottként neki kellett a lex CEU ügyében tárgyalnia. Életrajza szerint 2015-ben, a menekültválság idején ő volt a magyar főtárgyaló az osztrák kormánnyal, korábban a berlini nagykövetségen is dolgozott beosztott diplomataként.

Timaffy Judit korábban milánói főkonzul volt, ezen a tisztségen Csiszár Jenő váltotta.

Az Index kiemeli, hogy érdekes fejlemény Kovács Tamás Iván belgiumi és luxemburgi nagykövetnek való jelölése, ő ugyanis korábban, 2012-től 2014 szeptemberéig már volt ezen a poszton, de akkor nem töltötte ki a ciklusát. Ezt követően a Csalás Elleni Európai Hivatalnál (OLAF) helyezkedett el, és jelenleg is ott dolgozik magas beosztásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.