Nagyon bízott földijében az államtitkár, mégis távozott

Távozott az egyik legfőbb oktatási háttérintézmény vezetője, akinek alkalmasságát Lázár János is firtatta.

Hutter Marianna
2017. 11. 03. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár személyesen az illetékes államtitkár vállalt érte garanciát, mégis távozott a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) éléről annak főigazgatója, Kanzsalics Eszter – közölte honlapján a gazdasági minisztérium. Az NSZFH a tárca felügyelete alá tartozik, és a szakképzés legfontosabb állami háttérintézményének számít, hasonló szerepet tölt be a szférában, mint a nem szakképzést nyújtó iskolák esetében a Klebelsberg Központ.

Az NSZFH-ban Kanzsalics vezetése alatt nagy volt a fluktuáció, amit a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet vezetője, Tóth József is megerősített lapunknak januárban. Hogy eredetileg milyen szakmai indokok alapján döntöttek Kanzsalics kinevezése mellett, nem volt teljesen világos, hiszen bár a végzettsége megfelel a törvényi előírásoknak, önéletrajzából nem derült ki, hogy korábban lett volna bármilyen érdemi tapasztalata a szakképzés vagy felnőttképzés területén. Sőt: a Zalai Hírlap Online 2008-as beszámolója szerint Kanzsalics Esztert elmarasztalták magánokirat-hamisítás vétségében, és pénzbüntetéssel sújtották. Utóbbi kapcsán még januárban érdeklődtünk a gazdasági tárcánál.

Akkor a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem tagadta, hogy a főigazgatónak volt korábban ilyen ügye, ugyanakkor arra hivatkozott, hogy a kinevezéséhez bekért erkölcsi bizonyítványa szerint büntetlen előéletű, és nincs foglalkozástól eltiltva. Az egykori főigazgató kinevezéséről lapunk Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert is kérdezte, aki áprilisban arról beszélt: személyesen kérdezte az ügyről az illetékes államtitkárt, Cseresnyés Pétert. Cseresnyés azt mondta a miniszternek, Kanzsalics „a legkiválóbb kolléga”, minden szakmai feltételnek megfelel. Sőt mi több, az egyébként Kanzsalicshoz hasonlóan nagykanizsai kötődésű államtitkár azt is állította Lázárnak: személyes garanciát vállal arra, hogy a főigazgató jó lesz. „Háromszor kérdeztem rá, hogy biztos-e ebben, azt mondta, hogy igen” – idézte fel beszélgetését az államtitkárral a miniszter a kormányinfón. Ugyanakkor Lázár azon kérdésünkre, hogy elégedettek-e Kanzsalics addigi munkájával, úgy reagált: „ezt még senki nem mondta”, arra van bizalom, hogy dolgozzon. Vagyis a miniszter annak ellenére nem tudott választ adni, hogy Kanzsalics addigra már közel tíz hónapja állt az intézmény élén.

Az új főigazgató Molnár Attila lett, akinek pedagógusi végzettsége van. A szakembert csütörtökön Varga Mihály miniszter személyesen mutatta be a szervezet állománygyűlésén. Varga arról beszélt a változás kapcsán, hogy „az uniós programok felgyorsításához és hatékonyabbá tételéhez új szemléletű vezetőkre van szükség”. Lapunk még csütörtökön kereste az NGM sajtóosztályát. Szerettük volna megtudni, igaz-e, hogy Kanzsalics politikai tanácsadóként folytatja munkáját a gazdasági tárca berkein belül. Amennyiben eljut hozzánk az NGM válasza, közöljük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.