Navracsics Tibor: Nem Európa nélkül és nem Európa ellenében

Az uniós biztos szerint fontosabb együttműködni az unióval, mint a nézetkülönbségeinket hangsúlyozni.

MN
2017. 11. 10. 21:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem az a fontos, hogy minden kérdésben már az elején egyetértsünk, hanem hogy egyet nem értéseink ellenére is együtt akarjunk működni” – mondta a Baon.hu beszámolója szerint az Európai Unió és Magyarország kapcsolatáról Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa pénteken Kecskeméten.

A volt közigazgatási és igazságügyi, majd külgazdasági és külügyminiszter a Párbeszéd a polgárokkal elnevezésű rendezvény vendége volt az Európa jövőjéről szóló vitasorozaton.

Navracsics Tibor úgy fogalmazott: „Azt figyeltem meg, hogy sokszor Magyarországon úgy beszélünk Európáról, mintha külpolitika lenne, mintha mi, magyarok nem Európa részei lennénk, és egy külső hatalommal folytatunk veszekedést. Márpedig Magyarország Európa alapvető része. Magunkat kis országnak szoktuk tekinteni, de közepes ország vagyunk meghatározó erővel az oktatás, a kultúra és még a sport területén is.”

Szerinte a gazdasági mutatókat tekintve is „jól helytállunk, erőn felül teljesítünk, de nem Európa nélkül és nem Európa ellenében”. Hozzátette: „Pontosan annyira vagyunk európaiak, amennyire akarjuk.”

Navracsics Tibor kifejtette, hogy nemcsak az európai béke, hanem olyan értékek érdekében is érdemes együttműködni az Európai Unióval, mint a munkavállalók szabad mozgása, a viszonylagos jólét vagy akár az Erasmus-program.

Hozzátette, hogy szerinte a magyaroknak kissé kevésbé kellene érzékenynek lenniük az unióval való vitákban. Mint mondta, a kötelezettségszegési eljárások tekintetében a középmezőnyben vagyunk, nem kirívóan sok a hazánk ellen indított ilyen ügy.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.