Nincs elég sugárkezelésre szolgáló gép

Akár két hónapot is várniuk kell a sugárkezelésre a daganatos betegeknek Budapesten és Pest megyében.

MN
2017. 11. 13. 21:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár két hónapot is várniuk kell a sugárkezelésre a daganatos betegeknek Budapesten és Pest megyében – nyilatkozta az RTL Híradónak egy egészségügyi szakértő. Poller Imre szerint az ország többi részén van elég gép, és szinte várakozás nélkül meg is kapják a kezelést a betegek. A Közép-Magyarország régióban viszont annyira rossz a helyzet szerinte, hogy az orvosok kénytelenek más kezelést választani.

Mivel a fővárosban és Pest megyében nincs elegendő felszerelés, a betegeknek hat–nyolc hetet kell várniuk arra, hogy sugárkezelést kapjanak, ezzel a régió nagyjából az ukrajnai állapotokat idézi.

Az RTL-nek nyilatkozó szakember szerint a géphiány miatt az orvosoknak sokszor helyettesíteniük kell a sugarat, főleg gyógyszeres kezelést alkalmaznak. Akkor is megesik ez, ha az adott esetben a sugárterápia lenne a nemzetközileg elfogadott elsődleges kezelési mód. Poller szerint 10-20 gépre lenne szükség a kórházakban, jelenleg Magyarországon 40 körül van a számuk.

Az RTL-től megkeresték az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, ahol azt mondták: 2010 óta folyamatosan nő a sugárterápiás gépek száma az országban, az idén pedig 22 milliárd forintért szereznek be orvosi eszközöket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.