Ötvenezer forintos alapnyugdíjat ígér a DK

Az ellenzéki párt alapnyugdíjjal kombinált, kétpilléres nyugdíjrendszert vezetne be, ha kormányra kerülne.

MTI
2017. 11. 13. 13:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétpilléres nyugdíjrendszert ígér kormányra jutása esetére a Demokratikus Koalíció, amelyben a munkanyugdíjat ötvenezer forintos alapnyugdíjjal egészítenék ki – ismertette Varju László alelnök hétfői sajtótájékoztatóján.

A politikus azt mondta, ha növekszik a gazdaság, akkor az infláció felett növelik majd a nyugdíjakat, és törvényben rögzítik a nyugdíjas fogyasztói kosár tartalmát. Felülvizsgálják a rokkantnyugdíjasok és a korkedvezménnyel nyugdíjba vonultak helyzetét is.

A politikus szerint jelenleg „nagy nyugdíjátverésnek vagyunk szemtanúi”: a kormánypárti propaganda azzal ámítja a nyugdíjasokat, hogy a kabinet nagylelkűsége miatt kapnak többletnyugdíjat, miközben a nyugdíjkorrekció és a nyugdíjprémium még egy a Bajnai-kormány által elfogadott törvény alapján jár.

Varju László hangsúlyozta, hogy a nyugdíjkorrekció az átlagos nyugdíjak esetében 12 ezer forint körüli összeg, de az alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők ennél kevesebbet kapnak. A nyugdíjprémium maximuma szintén 12 ezer forint, de akinek 80 ezer forintnál alacsonyabb a járandósága, az szintén kevesebbet kap – tette hozzá.

A DK-alelnök azt mondta, sok nyugdíjas jelezte, hogy a hozzájuk érkezett pluszösszeg lényegesen alacsonyabb annál, mint amivel számoltak, illetve egyesek nem is kapták meg a nekik járó emelést.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP-kormányok idején tudtak-e nyugdíjprémiumot fizetni, azt válaszolta, hogy a szocialista kabinet a lehetőségeihez mérten emelte a nyugdíjakat. Gyurcsány Ferenc kormányzása idején zárkóztatták fel a legalacsonyabb nyugdíjakat – jelentette ki. A tizenharmadik havi nyugdíjat a gazdasági világválság miatt kellett megszüntetni – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.