Pécsett próbatermet neveztek el az egy éve elhunyt Kocsis Zoltánról

A Pannon Filharmonikusok első állandó vendégkarmestereként sok időt töltött a pécsi együttessel.

MN
2017. 11. 09. 20:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pannon Filharmonikusok zenekarának (PFZ) próbatermét nevezték el az „isteni ihletettségű géniusz”-ról, aki „a zene hajlíthatatlan és rendíthetetlen szolgálója” volt – mondta az éppen egy éve elhunyt Kocsis Zoltánról Hoppál Péter csütörtök este a pécsi Kodály Központban. A kultúráért felelős államtitkár a PFZ tagjainak részvételével rendezett ünnepségen világhírű zongoraművészt, karmestert és zeneszerzőt méltatva felidézte: a művész csaknem fél évszázadon át állt a magyar zenei élet élén, a nemzetközi zenei színtéren is a legmagasabban jegyezték.

A Pannon Filharmonikusok első állandó vendégkarmestereként sok időt töltött a pécsi együttessel – emlékeztetett a politikus, aki egyben Pécs és Komló országgyűlési képviselője is. Kocsis Zoltán „jelenléte olyan erőteljes nyomot hagyott a magyar közéletben, hogy az szikrányit sem halványodott” – fogalmazott Hoppál Péter, kitérve arra is, hogy a világhírű zeneművész kritikáival, véleményalkotásaival és javaslataival társadalomjobbító munkát is végzett – írja az MTI.

Az eseményen Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója megindultan elevenítette fel a világhírű zeneművész és a pécsi együttes 12 éven keresztül tartó együttműködését, majd kijelentette: Kocsis Zoltán az elmúlt 50 év egyetemes és hazai zenetörténetének egyik legjelentősebb és megkerülhetetlen alakja. Valamennyien zseninek tekintettük őt – emelte ki. Az igazgató egyúttal fontosnak és méltónak nevezte, hogy a művész nevét viselheti a próbaterem. A zenekar jövőjéről pedig úgy fogalmazott: „ha hűek leszünk Kocsis Zoltán hitvallásához, akkor a PFZ szakmai útja egyenes út marad\". Páva Zsolt polgármester méltatásában egyebek mellett a baranyai megyeszékhely Kocsis Zoltán életében betöltött szerepéről is megemlékezett. Az ünnepélyes teremavatás után kezdődött a PFZ világhírű zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre emlékező, három részből álló pécsi koncertsorozatának első hangversenye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.