Pogátsa Zoltán: Az embereket az érdekli, mennyit visznek haza

Az oktatást kivéreztették, az alacsony bérek még több ember elvándorlását okozzák.

Szabó Zs. László
2017. 11. 29. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította Pogátsa Zoltán a liberális pénzügyi szakemberek érvelését, miszerint a hazai bér jelenleg megfelelő szintű. Az ő álláspontjuk szerint ugyanis ennyit bír el a gazdaság, az ismert közgazdász viszont állítja: ennél azért nagyobb a termelékenységünk. Pogátsa – aki egyben az Új Egyenlőség című lap főszerkesztője – ugyanakkor figyelmeztetett: a németországi bérszínvonal jelen helyzetben még kivéreztetné a magyar gazdaságot.

A gazdasági versenyképességről és a magyar bérszínvonalról a Corvinus-egyetem Rajk László-szakkollégiumának fórumán beszélgettek kedd este munkaadók, szakszervezeti képviselők és közgazdászok. Hamar kiderült, hogy a hallgatókat leginkább a Jobbik által felvetett bérunió kérdése foglalkoztatja, így erről esett a legtöbb szó.

Pogátsa Zoltán a mesterségesen generált fizetésnövekedést annak dacára is egészséges és helyes lépésnek tartja, hogy Kelet-Magyarországon emiatt boltok, százforintos üzletek, kocsmák zártak be, mivel képtelenek voltak kitermelni a megnövekedett bérigényt. Ezzel szemben Sopronban, miután a város lakóinak többsége Ausztriába ingázik, a város tele van cukrászdákkal, fogorvosi rendelőkkel – mutatott rá.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint viszont nincs realitása, hogy egyik napról a másikra németországi vagy luxemburgi szintű bért vigyenek haza a munkavállalók, a cégek a gazdasági teljesítményükkel nem volnának képesek lekövetni a bérnövekedést. (A bérunióval nem is éppen ezt tűzték ki közvetlen célul.) Úgy vélte, a bérunió emlegetésével megtévesztik az embereket, de tudatos ütemezéssel 15-20 év alatt közelíteni lehetne a nyugati színvonalhoz.

Emlékeztetett, hogy a mostani 15 százalékos béremelés kiugró az elmúlt hét évben tapasztalt, 5 százalékos bérfejlesztésekhez képest, aminek oka pedig a közelgő választás. Még ha ez az utóbbi években felhalmozódó hiány pótlása is, nem tartja helyesnek a nagy kockázatokat rejtő béremelést. A szakszervezeti elnök ezért azzal is elégedett lenne, ha Kelet- és Nyugat-Magyarország között eltűnne a most jelentős bérkülönbség, akárcsak a nemek között.

Kiss Ambrus, az Új Egyenlőség szerkesztője arról beszélt, hogy átlagosan 12 százalékkal növekedtek a bérek. Ennek oka a minimálbér változása mellett a munkaerőhiány generálta emelés. Jelentős ugyanakkor a területi különbség a bérekben. Míg ugyanis Szabolcsban 200 ezer forint az átlagkereset, a fővárosban bruttó 360 ezer. Rámutatott, hogy az 50 fő alatt foglalkoztató cégek jobban emelték a béreket, mint az ennél több embert foglalkoztató vállalatok. Szerinte azonban a kisvállalatoknál a borítékokat kezdték el kifehéríteni, azaz amit korábban feketén kaptak, az most fehéren érkezik.

Sinka Ottó, a Videoton vezérigazgatója állította: az első Orbán-kormány idején megalapozatlanul emelték a béreket, ennek következményeit pedig az utánuk következő baloldali kormányok szenvedték el. A mostani Orbán-kormány gazdaságpolitikájában viszont egy lényeges különbséget lát az első kabinethez képest: mégpedig azt, hogy foglalkoznak az árfolyammal és az export versenyképességével.

Pogátsa Zoltán a bérnövelés rizikóival szemben az alacsonyan tartott bérek okozta lehetséges kockázatokról is beszélt. A kevés bevétel a családok megélhetését veszélyezteti, ezért elvándorlást is okoz. A magyar társadalom forráshiányos, ennek pedig tünetei vannak. Agresszívak az emberek, nem állnak ki a jogaikért, a közért, nem hosszú távon gondolkodnak. Ezt ismerte fel a Fidesz. A minimálbér-növelés révén az emberek azt érzékelik, hogy több pénz van a zsebükben, és ez érdekli őket, nem az – fogalmazott –, hogy mit gondol a kormány Vlagyimir Putyin orosz elnökről, vagy éppen milyen állapotban van a demokrácia.

– A szocialisták a legfelső rétegekhez szóltak, időnként pedig a legszegényebbekhez. A középosztályt ezzel magukra haragították. A Fidesz viszont megfogta őket – mondta, hozzátéve, hogy a Fidesz a minimálbér ügyét annak ellenére kezeli kiemelten, hogy az kifejezetten szociáldemokrata gondolat.

Pogátsa összegzésként kijelentette: a nettó bérnövekedést egészségesnek tartja, még ha az egyelőre a profit kárára történik is, mivel az egy idő után a termelékenység növekedését is magával hozza majd. Tragikusnak nevezte viszont, hogy a Fidesz kivéreztette azt, ami az állam oldaláról a növekedést alátámasztaná, mindenekelőtt az oktatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.