Rákkeltő anyag került az IKEA bútoraiba

A vállalat szerint a magyar vásárlókat nem érinti semmilyen veszély.

MN
2017. 11. 22. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy technológiai hiba következtében egy ideig rendkívül magas mérgező diklórbenzol-tartalmú alapanyaggal látta el matrac- és bútorgyártó ügyfeleit a BASF német vegyipari óriás. Az anyag felhasználásával készült termékek több bútoráruház, így az IKEA kínálatába is bekerültek – írja a Portfólió.hu.

A szóban forgó anyag a diklórbenzol, amely egyebek mellett a légfrissítő termékek összetevőjeként használatos, erős rákkeltő, de légzőszervi megbetegedéseket is okoz, valamint a bőrt és a szemet is károsíthatja.

A BASF korábbi közlése szerint a diklórbenzolt magas koncentrációban tartalmazó, veszélyes anyagot augusztus 25. és szeptember 29. között alkalmazta a hab gyártásához; a súlyos hiba 7500 tonnányi termék gyártását érintette. A hiba konkrétan a toluilén-diizocianát (TDI) gyártási folyamata során lépett fel. A BASF szerint a TDI-t 40 százalékban matracok, 40 százalékban kárpitozott bútorok gyártásához, a fennmaradó részt pedig olyan egyéb termékek előállításához használják, mint például autóalkatrészek.

Mielőtt a BASF október elején észlelte volna a hibát, a mérgező alapanyagnak már legalább a negyedét felhasználták a gyártók. Ezután a BASF azonnal értesítette üzletfeleit a hibáról, és egy közleményt is kiadott, amelyben igyekezett hangsúlyozni, hogy a termékek nem jelentenek egészségi kockázatot.

Az IKEA által indított, jelenleg is tartó vizsgálat első megállapításai arra utalnak, hogy a probléma a matracok és a bútorhuzatok körébe tartozó IKEA-termékeket érintheti. Ezek a Morgedal, a Matrand, a Myrbacka, a Hövag, a Hafslo és a Hyllestad termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a Holmsund, az Ekerö, a Friheten, a Strandmon, a Klippan, a Vallentura, az Evertsberg és a Kivik termékcsaládba tartozó egyes termékek.

Tájékoztatásuk szerint az IKEA „mindenütt, minden termékében tiltja a diklórbenzol használatát, ezzel együtt a vállalat szerint a megnövekedett diklórbenzolszintnek semmilyen egészségi kockázata nincs, a magyar vásárlókat nem érinti semmilyen veszély”.

Mivel az IKEA elsődleges fontosságot tulajdonít a termékek biztonságának és minőségének, a gyártási hiba és annak kivizsgálása jelenleg is tart, a vásárlókat folyamatosan tájékoztatják. Hozzátették, hogy ha szükséges, kivonják a veszélyes termékeket a forgalomból.

Hazánkba nem kerültek ezek a termékek

Cikkünk megjelenését követően az IKEA arról tájékoztatott, hogy a Moregedal, Matrand, Myrbacka, Hövag, Hafslo és Hyllestad, illetve a Holmsund, Ekerö, Friheten, Strandmon, Klippan, Vallentuna, Evertsberg és Kivik termékcsaládba tartozó egyes termékek nem kerültek a magyarországi áruházakba, a logisztikai folyamat korábbi pontján kiszűrték őket. Mivel bizonyosságot nyert, hogy a magyar piac nem érintett, nincs semmilyen egészségügyi kockázat. Bárki, aki a közelmúltban, illetve ezt követően a fent felsorolt termékek bármelyikéből vásárolt, nem szenvedhetett semmilyen egészségügyi kárt, a termékek biztonságosak, senkire nem jelentenek veszélyt, így az IKEA e termékeit nem hívja vissza itthon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.