Rendőrt is küldtek rá, most kitüntetést kapott az Ökotárs vezetője

A Miniszterelnökség díjazta Móra Veronikát. Három éve még sikkasztással, párttámogatással gyanúsították alapítványát.

MN
2017. 11. 29. 22:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitüntetést vehetett át az Ökotárs Alapítvány vezetője a Miniszterelnökségen, amiért szervezete sikeresen koordinálta 2009 és 2014 között a Norvég Civil Támogatási Alap helyi programjait – írta meg a 444.

Az Ökotárs és Móra megérdemelt díjazásában nem lenne semmi rendkívüli, ha három évvel ezelőtt éppen nem a Miniszterelnökség indított volna egész pályás letámadást az alapítvány, közvetve pedig a forrást biztosító norvég kormány ellen. A konfliktus áprilisban kezdődött, Lázár Jánosnak nem tetszett, hogy hogy nem a kormány ellenőrzi a Norvég Alap civil célú támogatásait. Érve akkor az volt, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap LMP-hez köthető szervezeteket támogat. A vádaskodás eredménye az lett, hogy a norvég kabinet megvonta a Magyarországnak juttatott évi negyvenmilliárd forintos támogatás nagy részét, és csak a civileknek szánt négymilliárdot utalta tovább.

A Miniszterelnökség azonban ennél tovább is lépett: a Nemzeti Nyomozó Iroda egységei szállták meg az Ökotárs Alapítvány irodáját, a céget hűtlen kezeléssel, sikkasztással gyanúsították meg, Móra Veronikát pedig rendőri kísérettel állították elő.

A rendőrség hatvannégy, norvég forrásokat felhasználó civil szervezetnél folytatott nyomozást, szétszedték az Ökotárs könyvelését és nyilvántartását, ám a hosszas hatósági vegzatúra ellenére sem találtak visszaélésre utaló nyomokat.

Később az is kiderült, hogy a rendkívüli kormányzati ellenőrzés nem Lázár János, hanem személyesen Orbán Viktor ötlete volt.

A szerdán megtartott díjátadón azonban már csak a szépre emlékeztek a házigazdák, a tárca által felajánlott kitüntetést norvég nagykövet adta át Móra Veronikának. A 444 kérdésére, hogy a rendezvényen a Miniszterelnökség részéről bárki szóba hozta-e az elmúlt években történteket, Móra annyit mondott, hogy nem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.