Republikon: Rekordmagasban a Fidesz támogatottsága

A kormánypártoknak látszólag semmi nem árt, az MSZP már nem zuhan tovább, mindenki más pedig stagnál.

MN
2017. 11. 02. 14:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Republikon Intézet friss, a 24.hu által ismertetett felmérése szerint a pártot választani tudók 54 százaléka támogatja a kormánypártokat, ami a mérések kezdete, 2016 februárja óta a legmagasabb érték. Akkor, tavaly év elején még úgy tűnt, fordulat következhet, mert 8 százalékpontot esett a Fidesz támogatottsága a pártválasztók között. Ez azonban nem tartott sokáig: bár idén májusban jött egy rosszabb – 45 százalékos – eredmény, a Fidesz júniusra visszatornázta magát 49 százalékra, a növekedés pedig azóta is tart.

Az MSZP zuhanása ugyanakkor a jelek szerint megállt: októberben 12 százalékos volt a szocialisták támogatottsága a pártválasztók között, vagyis Botka László miniszterelnök-jelöltségtől való visszalépése után nem csökkent tovább, sőt, 1 százalékpontot növekedett. Az MSZP egyébként májusban még 19 százalékon állt, vagyis szó sincs arról, hogy visszanyerte volna akár csak a tavasszal még meglévő szimpatizánsait.

A többi ellenzéki párt támogatottsága stagnál vagy a statisztikai hibahatáron belüli mozog. A Jobbik maradt 15 százalékon, az LMP továbbra is 6 százalékon áll a pártválasztók körében, míg a Demokratikus Koalíció 1 százalékpontos eséssel, 5 százalékon. A Momentum támogatottsága továbbra is 3 százalék, az Együtt és a Magyar Liberális Párt eredménye is változatlan (2 százalék, illetve 1 százalék), míg a Párbeszédet most 1 százalékponttal alacsonyabban, 1 százalékon mérték.

A teljes népesség körében is hasonló a helyzet: a Fidesz és az MSZP tudta növelni a támogatottságát 1-1 százalékponttal, előbbi 32, utóbbi pedig 8 százalékra. A szocialistáknál csak egy kicsivel van kedvezőbb helyzetben a Jobbik a maga 9 százalékával. Az LMP 4 százalék, míg a DK 3 százalékon áll az összes megkérdezett között. A Momentum 2, az Együtt és az MLP 1-1 százalékot tud felmutatni a teljes népesség körében, a Párbeszéd viszont a szeptemberi 1 százalékot sem érte el. A pártot választani nem tudók vagy nem akarók aránya hat hónappal a választások előtt 40 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.