Rossz a helyzet és rossz a kilátás

Az MSZP elnökének szolnoki lakossági fórumát a helyi jobbikos jelölt is végigülte.

Katona Mariann
2017. 11. 15. 5:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Majd a fejesek megmondják, mi lesz, ezért vagyunk itt” – ezzel a nem éppen kishitű elvárással érkezett egy idős úr az MSZP elnökének kedd esti lakossági fórumára. Molnár Gyula Szolnokra utazott, hogy a helyi Civil Közösségi Ház egyik termében összegyűltekbe még a szocialisták mostani helyzetében is próbáljon lelket önteni, és elmondani, miért is lesz kormányváltás. Hogy beszélgetőpartnerünk várakozásával mennyire nem volt egyedül, jól példázza az, hogy az összefogásról, esetleges közös miniszterelnök-jelöltről külön kérdéseket kapott az MSZP vezetője.

Molnár Gyulának egyébként nem volt könnyű dolga. És nemcsak azért, mert az egyébként zsúfolásig megtelt helyiségben – még az előtérben is többen álldogáltak – többször is megszólalt egy-egy mobiltelefon. Nem biztos, hogy hozzá ez eljutott, de a fórum résztvevői közül többen is igen reménytelennek látták a párt mostani állapotát. „Rossz a helyzet, és rossz a kilátás is” – mondta az egyik párttag, aki szerint épp emiatt nem is lesz kormányváltás.

Az MSZP elnöke mindent megtett, hogy közvetlen és meggyőző legyen, a még Botka László idejéből megmaradt Tegyünk igazságot! szlogent hirdető piros – mi más – háttér előtt lendületesen sétált fel-alá, az oda készített pódiumot pedig, ő maga mondta, legfeljebb csak támaszkodásra használta. Jöttek az állandóan ismételt ellenzéki panelek: az oktatás jobbá tétele, az egészségügy helyreállítása, a nyugdíjak megemelése, utóbbinál már nem tizenharmadik havi nyugdíjként emlegette tervüket, hanem évente egyszeri 120 ezer forintos kifizetésként minden nyugdíjasnak. Az összefogásról viszont – hiába várhattak egyesek talán kicsit többet – az eddigieket ismételgette. Közös listát akarnak, közös jelöltekkel és közös miniszterelnök-jelölttel. Azt is egyértelműen kimondta, a közös listán Gyurcsány Ferencnek is helye van.

A pártelnök azt is kérte közönségétől, egyfajta újabb lelkesítésként, hogy ne dőljenek be azoknak, akik szerint az MSZP-nek vége. Sőt, a választásig hátralévő időszakban a jelenlegi 600 ezer szavazójuktól csak azt kérte, hogy győzzenek meg három bizonytalant (nyilván fejenként), hogy rájuk szavazzon. Ezzel pedig szerinte már kormányváltás lesz.

A fórumra válaszokért érkező idős urat meg is győzte Molnár Gyula másfél órás beszédével. Legalábbis a végén már úgy vélekedett: világos útmutatást kapott, ez pedig szerinte kormányváltást hoz majd. Volt azonban, aki még így is szkeptikus maradt. „Jó beszéd volt, tetszett” – mondta kérdésünkre egy szintén magát MSZP-tagként definiáló férfi, aki szerint azonban a kormánypártok még mindig olyan mértékben vezetnek, hogy egyelőre nem lehet őket legyőzni. Egy hölgy is így vélekedett, bár szerinte a reményt azért nem szabad feladni.

Nemcsak szocialista szimpatizánsok és párttagok ülték végig a fórumot, ott volt a Jobbik helyi országgyűlésiképviselő-jelöltje is. „A helyi MSZP-s jelöltet ismerem, de kíváncsi voltam Molnár Gyulára” – indokolta megjelenését kérdésünkre Csikós Attila. Szerinte ráadásul ők nem ellenségek, hanem csak politikai ellenfelek. Bár azt is hozzátette, hogy szerinte az MSZP számos, a fórumon is elhangzott ígéretét valójában a Jobbik programjából emelte át.

Ahol ott van a baloldal és a Jobbik is, felmerül az egyre többet emlegetett, bár az érintettek által rendre tagadott esetleges összefogás kérdése is. Egy magát civilnek tartó férfi szerint technikai koalícióra lenne szükség, hogy a választási törvényt vagy az alaptörvényt átírják, majd jöhetne egyből egy új választás. „Ha újra a Fidesz nyer, talán kétharmaddal, mi jöhet még? Az első éjszaka jogát is kérik majd?” – tette fel a kérdést. Csikós Attila szerint viszont a választók bölcsek lesznek, és az esélyesre szavaznak, reményeik szerint rájuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.