Soros György: Most meg kell szólalnom

Nagyon aggódok Magyarország miatt – mondta videoüzenetében a milliárdos.

MN
2017. 11. 21. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Interjút kért Soros Györgytől az RTL Híradó, válaszként a Nyílt Társadalom Alapítványoktól kaptak egy videoüzenetet.

Ebben Soros György leszögezte: a nemzeti konzultáció szándékos kiforgatása a nyilvánosan megjelent véleményeinek. „Tragédia Magyarországnak, hogy a jelenlegi kormánya a valóság kiforgatásával és a lakosság félrevezetésével próbálja magát hatalmon tartani” – mondta.

Hozzátette, hogy azért nyilatkozik, mert most fog megjelenni a konzultáció eredménye. „Kivételt tettem, mert az, hogy egyáltalán ennyire mocskolódnak ellenem, és nem reagálok, az rosszulesik a »civil society« intézményeknek és az egyéneknek, akik abban dolgoznak, és nagy rizikókat vállalnak. Úgyhogy úgy érzem, hogy nekem most meg kell szólalnom, hogy megvédjem őket” – jelentette ki.

Soros György hangsúlyozta: nagyon aggódik Magyarországgal kapcsolatban, és azt akarja, hogy a magyar nép tudja, továbbra is meg fog tenni mindent a magyar nép támogatása érdekében.

Kedd este a Hír TV Egyenesen című műsorának nyilatkozott az üzletember által támogatott Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti szóvivője. Csontos Csaba szerint Soros György azért csak most szólalt meg, mert most erősödött fel a kormányzat fenyegetése a titkosszolgálatok bevetéséről az alapítványaival szemben, és Soros így próbál szolidaritást vállalni az ott dolgozókkal.

„Ez egy folyamatnak az első része, amelyben tulajdonképpen tájékoztatni akarjuk a magyar lakosságot arról, hogy mi is az igazság. Nemcsak azzal kapcsolatban, hogy Soros György mit gondol azokról a kérdésekről, amelyeket a kormányzat neki tulajdonított, hanem azokról a kérdésekről is, amelyekben tevékenykedik, amelyekben aktív, tehát, hogy mi mit csinálunk” – mondta el Csontos.

Hétfőn Soros György a Financial Times című gazdasági napilap online kiadásán a menekültkérdésben elfoglalt álláspontjáról kifejtette: ő egy olyan európai uniós megfeleltetési módszernek a szószólója, amelynek alapján a menekülteket azokba az országokba küldenék, amelyek be akarják őket fogadni, és amelyekben a menekültek is maradni szeretnének. „A lényeg az, hogy ez az elosztás tisztán önkéntes lenne, vagyis ez homlokegyenest ellenkezik azzal, amivel propagandakampányában a magyar kormány engem vádol” – idézi a brit lap a milliárdost.

Orbán Viktorról Soros György azt mondta: amikor támogatta őt, Orbán egy fiatal diákcsoport vezetőjeként az akkor fennálló rezsim ellen szervezkedett, így megérdemelte a támogatást. „Valójában Orbán az, aki átalakult, az akkori rezsim elleni lázadás vezetőjéből egy maffiaállam vezetőjévé” – fogalmazott. Hozzátette: eljött az ideje annak, hogy a többi EU-tagország kormánya erőteljesebb választ adjon arra, ahogy Orbán a civil társadalommal bánik, és foglalkozzon a magyarországi jogállamisággal kapcsolatban felmerült félelmekkel is. Soros György szerint „a jelenlegi magyarországi rezsim túl messzire ment”.

Mindemellett hétfőn közleményben, pontról pontra cáfolta a nemzeti konzultációs kérdőív tartalmát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.