Steinmetz Ádám: Senki nem kap érdemi információt

Bizonyos ügyekben nemzeti konzultálunk, más kérdésekben az emberek véleménye nem számít.

MN
2017. 11. 30. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök édesapjának, id. Orbán Győzőnek a cége lehet a dél-balatoni vasútvonal felújításának egyik beszállítója: a Direkt36 építőipari források alapján azt írta, a másfél éve tartó, több mint 72 milliárd forintos beruházás egyes szakaszaihoz használt zúzott követ az Orbán család gánti bányájából szállítják. Ezt a portálnak több, az építkezésen dolgozó munkás is megerősítette, a hivatalos megkeresést azonban üzleti titokra hivatkozva megtagadta a beruházást vezető cég. A Szántód és Balatonszentgyörgy közötti, 53 kilométeres szakasz felújítását egyébként olyan konzorcium nyerte, amelynek tagjai már korábban is dolgoztak együtt Orbán-cégekkel.

A Lánchíd Rádióban csütörtök reggel Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje azt mondta, hogy a dél-balatoni vasútvonallal kapcsolatban sem kérdezték meg a helyiek véleményét. „Bizonyos ügyekben nemzeti konzultálunk”, más kérdésekben az emberek véleménye nem számít – jelentette ki. Kiemelte, hogy közpénzről és EU-s pénzről van szó, ily módon pedig nemcsak a fővállalkozó, hanem a beszállító is közvetlenül részesül e pénzekből. A Déli-part 2016 Konzorciumnak az egyik tagja az R-Kord Építőipari Kft., amely Mészáros Lőrinc tulajdonában van, tehát a felcsúti polgármester azért itt is megjelenik – mondta.

Kitért arra is, hogy esetenként csak feltételezés marad egy-egy beszerzés körüli furcsaság, mert érdemi információt senki nem kap a közbeszerzésekről. Steinmetz Ádám hozzátette, hogy a Paks II. és a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházáshoz kapcsolódó információk eleve nem nyilvánosak, de azokban az esetekben is akadozik az adatszolgáltatás, amelyeknek egyébként hozzáférhetőnek kellene lenniük.

A balatoni beruházás kapcsán néhány napja megszólalt az Együtt elnöke is. Juhász Péter úgy vélekedett, egyértelmű az összefüggés a miniszterelnök családjának vagyonosodása és az állami pénzek költése között. Ezt felháborítónak tartja, és azt követeli Orbán Viktortól, hogy adjon számot arról, mennyi pénz folyt be édesapja és a veje cégeihez állami megrendelésekből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.