Szegény családoknak gyűjt karácsonyi adományokat egy szekszárdi „piercer”

A 26 éves férfi lapunknak elmondta: gyermekkorában ők is kaptak segítséget, és ezt szeretné viszonozni.

Marosi Adrienn
2017. 11. 22. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Facebookon, egy megosztásnak köszönhetően szúrtuk ki a 26 éves Nagy Bence egyik bejegyzését, melyben egy rossz körülmények között élő családnak gyűjtött karácsonyra adományokat. „Ma volt a legszívszorítóbb családlátogatásom. Kisfiú, 14 éves, Down-szindrómás és lisztérzékeny. Nagyon rossz körülmények között laknak, leginkább a tüzelő, ami igazán fontos” – fogalmazott vasárnapi posztjában, melyet cikkünk megjelenéséig több mint 700 ember osztott meg, és sok kommentelő jelezte, hogy szeretne segíteni.

Lapunk megkereste a szekszárdi férfit, aki arról is mesélt: nem ez az első alkalom, hogy rászoruló gyerekeken próbál segíteni, augusztusban például elvitt egy családot a Balatonhoz nyaralni. „Kiskoromban mi is elég szegények voltunk, és rajtunk is segítettek, gyűjtöttek nekünk ruhát meg élelmiszert. Úgy gondoltam, hogy én is vissza szeretném ezt adni” – magyarázta a gépkezelőként és piercerként dolgozó férfi.

Bár az adománygyűjtést teljesen egyedül csinálja, sokan támogatják, például segítséget kap az adományok fuvarozásában, és a munkahelyén is gyűjtés kezdődött. Az akció során tíz Tolna megyei családot választ ki, és már szeptember óta érkeznek a felajánlások. Eddig körülbelül 30-40 zsák ruha gyűlt össze, de plüssállatokat, bútorokat is adományoztak.

A gyűjtést eredetileg egy családsegítő is támogatta volna, ám Bencét végül arról tájékoztatták, hogy az igazgatóval kell beszélnie az ügyben. Őt azonban heteken keresztül nem tudta elérni, ezért úgy döntött: inkább Facebookon teszi közzé a kezdeményezést, és maga keresi meg a rászoruló családokat. Ez jelenleg is tart: eddig három családot választott, de próbál elmenni mindenkihez, hogy eldönthesse, kik azok, akik tényleg rászorulnak. Kiemelte, hogy – bár sok család megkereste – nem tudja egyszerre elolvasni az összes üzenetet.

– Azt tervezem, hogy összegyűjtöm a tíz családot, felkeresem őket, és személyre szabottan összeállítom a csomagokat.

Tehát például megkérdezi, mekkora ruha kell a kisgyerekeknek, és ennek megfelelően válogatja szét az adományokat.

– Eddig nagyon jó tapasztalataim vannak, rengetegen jelentkeztek, hogy segítenek nekem –fogalmazott, és hangsúlyozta, hogy jelenleg nagy szükség lenne tartós élelmiszerre, gyerekruhákra, és nagyon pici babaruhákra, ezek eddig nem nagyon érkeztek. Azt azonban leszögezte, hogy pénzt semmiképpen sem fogad el, rajta keresztül azt nem lehet adományozni. Kitért arra is, hogy annál a családnál, ahol legutóbb járt, a gyerekeknek – egy kislánynak és egy Down-szindrómás kisfiúnak – leginkább tüzelő kell, és kályha, mert jelenleg „Jancsi kályhával” fűtenek.

Az adománygyűjtés december 15-ig tart. Az akciót a karácsony miatt szervezte mostanra, de tervezi, hogy lesz még hasonló gyűjtés, például húsvét előtt is. Jövőre pedig ismét szeretne nyaralást szervezni egy családnak, ám ezúttal nem csak egy-, hanem hétnapos vakációban működne közre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.