Székelyföldre emigrálna Lovasi András

A kulturális élet lezüllesztéséről, Pécs leszakadásáról, de a Me Too-ügyről is nyilatkozott a Kiscsillag frontembere az Azonnalinak.

MN
2017. 11. 27. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az jár jól, aki kussol – mondta az Azonnalinak Lovasi András, a Kiscsillag és az egykori Kispál és a Borz frontembere, akinek három koncertjét is lemondták a héten, érzése szerint politikai okokból.

Az idén 50 éves zenész a lap kérdésére elismerte: gyakran eljátszik az emigráció gondolatával, és ilyenkor általában Székelyföldre, Szlovéniára gondol új hazájaként, de azt is elképzelhetőnek tartja, hogy nagyon messzire költözzön.

Szerepet kap ebben a mindent átpolitizáló szemlélet és az, hogy Lovasi szerint lassan a zenébe is begyűrűzik a putyini modell, visszatérhet a rendszerváltás előtti években működő 3T-rendszer (a tilt, tűr, támogat hármassága).

„Régen volt negyven-ötven város, ahol rendszeresen lehetett játszani. Ma van tíz-tizenkettő – mondta Lovasi, aki Pécs leépülését is megemlítette. „.Miközben óriási pénzeket kapott Pécs a kulturális főváros projektre, galériák, mozik zárnak be. A városnak olyannak kellene lennie, hogy ott tudja tartani azt a fiatal réteget, amelyik a következő húsz évben meghatározó lehetne.

Az a város, amelyik az érettségi után nem tudja ott tartani egy jó részét a jövendőbeli értelmiségnek, halálra van ítélve.”

A Kossuth-díjas zenész a szétesést részben azzal magyarázza, hogy a Fidesz szemében Pécs nem élvez prioritást, ami beruházás jött volna a városba, az vagy nem érkezett meg, vagy más helyre lett irányítva.

Lovasi szerint a generációjának tagjai „vagy meghaltak, vagy elmentek” a városból.

Az Azonnali a Me Too-botrányokról is kérdezte Lovasi Andrást, aki őszintén beszélt arról, hogy igazi „büdös parasztként” szóban zaklatott már egy pincérnőt, de ő magát is fogdosták meg kéretlenül női rajongók. Szerinte a fő probléma az, hogy összemosódnak dolgok: a büntetőjogi kategóriákat kimerítő történetek olyan, sajnos mindennap előforduló dolgokkal, mint a hatalommal való visszaélés.

„Nincs olyan ember, akinek ne lenne sztorija a hatalommal való visszaélésről.

Ez ugyanolyan, mintha azt venném egy kalap alá, hogy ellopod a szomszéd pénztárcáját a bevásárlószatyor tetejéről, vagy megölsz tizenhat késszúrással egy nagymamát.

Mindkettő bűn, de nem egy súlycsoport” – véli a zenész, hozzátéve, hogy a hatalommal való visszaélés sokszor nemi kérdés is, hiszen a szexus ott van minden ember életében. A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.