Szigetvári közadatigényléssel derítené ki, hány konzultációs ívet küldtek vissza

A Miniszterelnökséghez, a Magyar Postához és a Belügyminisztériumhoz fordul a politikus.

MN
2017. 11. 25. 9:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke a napokban felmerülő gyanú alapján közérdekűadat-igényléssel fordul a Miniszterelnökséghez, a Magyar Postához és a Belügyminisztériumhoz, hogy megtudja, hány darab nemzeti konzultációs válaszborítékot adtak postára a magyar állampolgárok a jelenleg folyó nemzeti konzultáció során – derül ki a párt közleményéből. Azt írják, hogy a postaforgalmi szabályozás és a Magyar Posta minden ügyfelére egyformán vonatkozó szabályok lehetővé teszik, hogy a végére lehessen járni a kérdésnek.

„A belföldi viszonylatú, normál kézbesítési idejű, bérmentesített válaszküldemények postai költségének elszámolása értelemszerűen úgy történik, hogy a Magyar Posta nyilvántartja, az adott szerződés alapján egy adott időszakban hány darab borítékot kézbesít a címzettnek, jelen esetben a kormánynak. És ezek után minderről számlát állít ki, amit a címzett utólagos elszámolással megtérít” – közölte Szigetvári Viktor. A nemzeti konzultációs borítékcsomagban található válaszboríték pedig a Magyar Posta általános szerződési feltételei szerint egy nem elsőbbségi, hanem normál kézbesítésű, bérmentesítés nélkül feladható válaszboríték, amelyről az üzletszabályzat a következőt mondja: „Kizárólag a feladott válaszküldemények után kell fizetnie.”

Szigetvári Viktor szerint mindebből az következik, hogy a postánál és a kormány illetékes minisztériumánál mindenképpen kell lennie egy hivatalos összesítésnek arról, mennyi válaszborítékot kézbesített a kormány részére. „Ha egyik fél sem követ el hűtlen kezelést, akkor ezen értesítés okiratilag legtisztább formája a postai elszámoló számla, amelyen szerepel, hány darab bérmentesített válaszborítékot kézbesítettek a kormánynak” – szögezte le.

Az Együtt választmányának elnöke most ezt a számlát kívánja közadatigénylés formájában megszerezni, mert annak mindenképp léteznie kell, és tartalmazza a szükséges adatokat. Szigetvári Viktor úgy véli: mindezek közpénzt érintenek, így közérdekből nyilvános adatnak számítanak, és a nyilvánosságra tartoznak.

A kormány állításával ellentétben minden arra mutat, hogy nem érkezhetett vissza eddig 1,7 millió nemzeti konzultációs ív. Ezt a kérdéssorok feldolgozását végző egyik ügyintéző is elismerte egy, a Hír TV Célpont című műsora által megszerzett hangfelvételen. Még csütörtökön az LMP két társelnöke – Szél Bernadett és Hadházy Ákos – tekinthette meg azokat az egységeket, ahol a beérkező íveket tárolják. Ők éppen azt akarták ellenőrizni, hogy valóban annyi sorosozós kérdéssort küldtek-e vissza, mint amennyiről a kormány beszámolt.

A felvételen az ügyintéző elismeri, hogy november 13-áig legfeljebb 400 ezer ív érkezett be. Pedig a konzultációt szervező Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Dömötör Csaba november 14-én már 1,1 millióról beszélt. Később, a november 20-ai szállítással együtt érkezett be az eddigi legtöbb, további 250 ezer ív – hangzik el az egyik ügyintézőtől a felvételen. Azaz összesen 650-700 ezer darabról lehet szó.

Hadházy Ákosnak arra a megjegyzésére, miszerint a legfrissebb fideszes nyilatkozatok szerint a konzultáció visszaküldött leveleinek száma már 1,7 milliónál jár, az ügyintéző is elismeri, 1,7 millió ív biztosan nincs még náluk, és csak az interneten kitöltött kérdéssorokkal lehet meg a hiányzó 1 millió.

Csakhogy így sem jön ki a matek, mert elektronikus úton még a Fidesz saját korábbi közlése szerint is jóval kevesebben vettek részt a konzultációban, mint levélben: mindössze tízezres nagyságrendről beszéltek.

– Ha megnézik a múltkorit például, amikor a legtöbben, 1,6 milliónál valamivel többen küldték vissza, ami eddig a legsikeresebb konzultáció volt, ott néhány tízezren küldték vissza elektronikusan. Az arány döntően most sem fog változni – emelte ki korábban tájékoztatóján Halász János, a Fidesz frakciószóvivője.

Mindezek ellenére a számok tegnapra tovább nőttek a Fidesz-kommunikációban: „Az LMP nemcsak azokba az emberekbe rúgott bele ezzel a kijelentéssel, akik végzik a konzultációs ívek feldolgozását, szortírozását és számolását, s akik megbízhatóan és a törvényeknek megfelelően járnak el, hanem abba a most már csaknem kétmillió emberbe is, aki részt vett a konzultációban” – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója Hadházy Ákos előző napi „akciójára” reagálva. Az LMP-s Hadházy ugyanakkor még az iratbetekintést követően arról beszélt, hogy „ez az egész egy kamu, és nyilvánvalóan nincs egymillió-hétszázezer ilyen papír”.

Az már korábban is kiderült, a konzultációknál akkora számot mond be a Fidesz, amekkorát akar. Az egyik előző konzultáció záróeseményén például Orbán Viktor arról beszélt, 1 688 044-en töltötték ki az íveket, a Fidesz honlapján ezzel egy időben 1 680 933 szerepelt. Ráadásul azt sem lehet ellenőrizni, ki milyen válaszokat adott, azaz mennyien támogatták a kormányt az irányított kérdések megválaszolásakor.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben azt írta: a nemzeti konzultáció részvételi rekordot döntött, és ez minden idők legsikeresebb konzultációja. „Péntekig 1 754 128 kérdőív érkezett vissza a Magyar Posta adatai alapján. Ebből a NISZ Zrt. a mai napig átvizsgált és kibontott 599 500 darab küldeményt, a Kopint-Datorg Kft. pedig 489 265 darab küldemény szkennelését és értékelését végezte el. Az internetes kitöltések száma 155 330” – sorolták.

Hozzátették, hogy a kormány közérdekűadat-igénylések alapján hétfőn nyilvánosságra hozza a postai összesítéseket, emellett haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket Hadházy Ákossal szemben. „Az LMP-s képviselő Ron Werber utasításainak megfelelően annak ellenére állít hazugságokat, hogy a közreműködő szervek munkatársaitól minden tájékoztatást megkapott, és a kérdőíveket is megtekinthette” – fogalmaztak. Szerintük Hadházy Ákos szándékosan összekeveri a beérkezett kérdőívek számát a feldolgozott és értékelt ívek számával. Az eddig beérkezett íveknek még csak egy részét dolgozta fel az ezért a részfolyamatért felelős NISZ Zrt., és leányvállalata, Kopint-Datorg Kft. – emelték ki.

„Botrányos, hogy az LMP hazugságokkal akarja megakadályozni, hogy a magyarok elmondják véleményüket a betelepítési tervekről. Ez különösen annak fényében felháborító, hogy a párt Brüsszelben támogatja a Magyarország számára rendkívül veszélyes kvótaprogramot. Hadházy Ákos arcátlan akciójának egy haszna mindenképpen van, újabb okot ad arra, hogy azok a bevándorlást ellenző állampolgárok is visszaküldjék a konzultációs ívet, akik eddig még nem tették meg” – fűzte hozzá a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.