Tarlós István: Itt egyedül én döntök, Eszenyi marad

Dühbe jött a főpolgármester: ha eszébe is jutott volna Eszenyi menesztése, most már azért se küldi el a Vígszínháztól.

MN
2017. 11. 17. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belebukhat a Vígszínházat vezető Eszenyi Enikő a Marton-botrányba, erről jelentek meg újságcikkek péntek reggel.

A színház korábbi főrendezőjéről, Marton Lászlóról még október elején, Sárosdi Lilla vallomása után derült ki, hogy korábban több kolléganőjét zaklatta szexuálisan.

Bár a színházban állítólag nyílt titoknak számítottak Marton László visszaélései,

az igazgató a botrány kirobbanásakor azt mondta, fogalma sem volt róla, hogy mi zajlik a társulatnál.

Az ügy miatt Marton László lemondott főrendezői posztjáról, és felfüggesztette egyetemi tanári tevékenységét is.

Bors értesülései szerint most meginoghat a talaj Eszenyi Enikő lába alatt is, és nem csak a zaklatási ügyben tett nyilatkozata miatt: a lap emlékeztet rá, hogy a színésznő nyolcadik éve igazgatja a Vígszínházat, keze alatt a társulat sorra nyerte a hazai és külföldi szakmai elismeréseket, ám a felszín alatt sok feszültség halmozódott fel.

Második kinevezése után nem sokkal nagy nevű színészek hagyták ott a Vígszínházat, köztük Harkányi Endre és Szegedi Erika. Mindketten ugyanarra panaszkodtak: az igazgatónőt gyakran ragadja el a hisztérikus hangulat, ok nélkül bánt és aláz meg kollégákat mások szeme láttára.

A Bors arról is írt, hogy hogy színházi körökben régóta forog a pletyka: hamarosan elbocsáthatják Eszenyit, ezt viszont alapos indoklás nélkül nem lehet megtenni. A lap hozzáteszi, a Víg igazgatói székében – többen, a Fővárosi Közgyűlésben is – Rudolf Pétert látnák szívesen.

Az igazgatónő menesztésében bízókat viszont maga a főpolgármester hűtötte le: sok egyéb pozíció mellett Tarlós István a Vígszínház igazgatói posztjáról is dönthet, az ATV-nek nyilatkozva pedig nyersen üzent az Eszenyi Enikő megbuktatását sejtető lapoknak. Mint fogalmazott: 

Tekintettel arra, hogy ebben egyedül én dönthetek, nyugodjanak meg, és ne határozzák meg nekem az újságírók, hogy kiket küldjünk el, és kiket ne.

„Őszintén megmondom, ha egyáltalán foglalkoztam volna azzal a gondolattal, hogy Eszenyi Enikőt elküldjük, ezek után már akkor se küldenénk el.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.