Tíz év után újraindulnak a személyvonatok a Pozsony–Győr-vonalon

A Pozsony Ligetfalu-Hegyeshalom szakaszon személyvonatként, onnan Győrig gyorsított járatként közlekednek.

MTI
2017. 11. 24. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem tízéves szünet után, decemberben újraindul a rendszeres vasúti személyszállítás a Pozsony Ligetfalu–Rajka–Győr-vonalon – írta a szlovák közlekedésügyi tárca az MTI-nek pénteken eljutatott sajtóközleményében. Az érintett vonalon december tizedikén indul újra a vasúti személyforgalom, mindkét irányba együttvéve tíz vonat jár majd naponta, többségük a reggeli és a délutáni csúcsforgalom idején. A járatokat a magyar–osztrák GYSEV üzemelteti majd.

A Pozsony Ligetfalu állomásról, illetve odáig közlekedő járatok a Pozsony Ligetfalu–Hegyeshalom szakaszon személyvonatként közlekednek majd, vagyis minden megállóhelyen megállnak. A vonatok egy része Hegyeshalomtól Győrig, illetve vissza gyorsított járatként közlekedik. Ezeknek a járatoknak az érkezési időpontjait úgy időzítették, hogy az utasok számára lehetővé tegyék a közvetlen csatlakozást a Budapest irányába közlekedő, illetve az onnét érkező gyorsvonatokra és Intercity járatokra.

A vasúti személyszállítás, a Pozsony–Győr-vonalon történő újraindítására a Magyarország és Szlovákia között beindított közös infrastrukturális fejlesztések keretében kerül sor. A fejlesztések gerincét három új fő közlekedési tengely – az októberben építeni kezdett új komáromi Duna-híd, a Rajkát Győrrel összekötő autópálya, illetve a Miskolc–Kassa autópálya – létrehozása alkotja. Ezek mellett sok kisebb közlekedési összeköttetés megteremtése is tervben van, egyebek mellett az, hogy személyforgalom indul 7 olyan vasúti vonalon, ahol jelenleg ilyen nem bonyolódik. Utóbbiak egyike a Pozsony–Győr-szakasz, amelyen a személyforgalom újraindítása javítja és komfortosabbá teszi a határ menti régiók összeköttetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.