Tizenhatodik alkalommal kéri az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát az LMP

Az ellenzéki párt benyújtja az átvilágítást is célzó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek.

MTI
2017. 11. 04. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke, miniszterelnök-jelöltje szombaton, a nemzeti gyásznapon tartott budapesti sajtótájékoztatón az MTI szerint arról beszélt, hogy november 4. a Kádár-rendszer születésnapja is, és azok az emberek, akik az akkori rendszer bűnösei voltak, ma is teljesen titokban élhetnek köztünk, és nem számoltatták el őket. Az 1956-os forradalom leverése óta 61, a rendszerváltás óta csaknem 30 év telt el, és még mindig foglalkozni kell ezzel az üggyel – mondta.

Az LMP álláspontja szerint egy diktatúra titkaira nem lehet demokráciát építeni, és nem lehet korszakváltás alapozni. A párt ezért eltökélt abban, hogy az elmúlt rendszer összes piszkos titka kiderüljön. A Fidesz–KDNP tizenötször szavazta le a lusztrációs és az ügynökakták nyilvánosságát szolgáló törvénytervezetet, ezért a kormánypártok felelnek azért, hogy „a Kádár-rendszer tovább itt élhet Magyarországon” – mondta.

Kijelentette: az LMP kormányra kerülése esetén nyilvánosságra hozza az ügynökaktákat és életbe lépteti a lusztrációs törvényt.

Hadházy Ákos, az LMP másik társelnöke pedig arról beszélt, azért adják be tizenhatodszor is a javaslatukat, mert ezt erkölcsi kötelességnek tartják. Szerinte hamisak azok az érvek, amelyeket a javaslat elutasítása mellett hoznak fel. Hamisak azok az érvek, amelyek arról szólnak, hogy ez már régen volt, nem kell vele foglalkozni, valamint hogy a besúgók között voltak gyenge emberek, nem csak gonoszok – fejtette a politikus. A lusztrációs – megtisztulási – törvény gyakorlati haszna, hogy „nem akarunk sem gyenge, sem gonosz embereket az ország vezetésében” – jelentette ki Hadházy Ákos.

Szavai szerint „eddig már tizenöt bizonyítékot szereztek arra, hogy az ország jelenlegi vezetésében ott vannak a korábbi rendszer titkosszolgálati besúgói”. Ha nem lennének ott, akkor nem utasították volna el az LMP javaslatát – mondta Hadházy Ákos.

A sajtótájékoztató után az V. kerületi Vértanúk terén a két politikus fejet hajtott Nagy Imre mártír miniszterelnök szobránál.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.