Több százan reklamálnak a nyugdíjprémium összege miatt

A Magyar Államkincstár közleményben állítja, hogy a jogszabály szerint jár el.

MN
2017. 11. 13. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz reklamációt kapott a Magyar Államkincstár a novemberi nyugdíjkiutalásokkal kapcsolatban – olvasható a szervezet közleményében.

A panaszokat – amelyek zömében a kiutalt összeg pontosságát kérdőjelezték meg – a kincstár folyamatosan vizsgálja, de eddig egyetlen esetben sem találtak késedelmes, illetve helytelen összegű kiutalást. Az esetek többségében a 80 000 Ft feletti juttatásban részesülő nyugdíjasok reklamálják a nyugdíjprémium összegét, amely 12 000 Ft-ban volt maximálva.

A Magyar Államkincstár a közleményben leszögezi, hogy határidőben, a jogszabályoknak megfelelően – a 2017. novemberi nyugdíjak utalásával egy időben – kiküldte az egyszeri nyugdíjkiegészítést, a prémiumot, illetve az egyszeri juttatás összegét is.

Hozzáteszik, hogy a pénzintézeteknél a jóváírás november 10-én megtörtént, így a nyugdíjasok számláján a pénzösszegek még azon a napon rendelkezésre álltak. A Magyar Posta 2017. november 15-én, az előre meghatározott napon kezdi a kézbesítést, áll a közleményben.

A közlemény megjelenése után az MTI részletezte a nyugdíjprémium és a kiegészítő nyugdíjemelés kiszámításának a hátterét is.

Eszerint a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény kimondja, hogy ha a bruttó hazai termék (GDP) változatlan áron számított növekedése várhatóan meghaladja a 3 és fél százalékot, és az államháztartás - a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott - tárgyévi egyenlegcélja vélhetően teljesül, akkor novemberben nyugdíjprémiumot kell fizetni a nyugellátásban részesülőknek. Idén először nyílik lehetőség nyugdíjprémium fizetésére.

A törvény szabályozza a kiegészítő nyugdíjemelést is. A nyugellátást minden januárban az arra az évre tervezett infláció mértékével meg kell emelni. Ha a fogyasztói árak növekedése legalább 1 százalékkal meghaladja a tárgyév tervezett inflációját, akkor novemberben január 1-jéig visszamenőleges hatállyal kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani.

Idén a költségvetési törvényben meghatározott, tervezett infláció mértéke 1,6 százalék, ugyanakkor a fogyasztói árak az első nyolc hónapban 2,4 százalékkal emelkedtek éves összehasonlításban.

Januárban a nyugdíjakat 1,6 százalékkal emelték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.