Tovább csökken az országban a posták száma

Tíz éve 961 millió levélküldeményt dolgozott fel a posta, tavaly már csak 632 milliót.

MN
2017. 11. 27. 20:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly megint kevesebb lett a postai szolgáltatóhelyek száma Magyarországon, az év végén tizeneggyel kevesebbet tartott számon a KSH, mint egy évvel korábban. A forgalom is csökkent a fő szolgáltatások esetében: a levél, a csomag, az utalvány és a csekk esetében is gyengébb éve volt a postának 2016-ban – írja a Portfolio.

A lap szerint néggyel lett kevesebb posta Komárom-Esztergom megyében, kettővel Zalában, a további csökkenést öt megyében elosztva hajtották végre, így jött ki a tizenegy darabos csökkenés egy év alatt. Ez egyébként kevesebb, mint a megelőző két évben, amikor tizennyolc, illetve tizennégy postai szolgáltatóhellyel lett kevesebb.

A portál szerint 2006 óta összesen 5 százalékos volt a hálózatcsökkenés, ám ennek bő kétharmada 2007-ben már lezajlott, azóta sokkal visszafogottabb a bezárások üteme. Az alacsony forgalmú posták bezárása elsősorban a demográfiai és az országon belüli migrációs folyamatok eredménye, de a forgalomcsökkenés is közrejátszik.

Tíz éve 961 millió levélküldeményt dolgozott fel a posta, tavaly már csak 632 milliót. Csomagból is sokkal kevesebb fut át az állami cégen: egy évtized alatt 2,8 millióról 688 ezerre csökkent a számuk. A csekkek be- és kifizetése jóval visszafogottabb ütemben csökkent, de tíz év alatt 20 százalékos visszaesés így is bekövetkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.