Túlfeszültség tette tönkre a háztartási gépeket, kártérítés nincs

Hiába követelnek kártérítést a lakók, az illetékes áramszolgáltató, a Démász nem fizet.

MN
2017. 11. 12. 10:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlfeszültség miatt háztartási gépek és technikai eszközök mentek tönkre a Pest megyei Solton és környékén.

Az egyik lakos a Hír TV Panaszkönyv stábjának azt mondta, hogy a szerelő szerint azért ment tönkre a készülék június végén, mert tartós túlfeszültség keletkezett a vezetékekben. A javítás 120 ezer forintjába került a családnak. Egy solti benzinkúton a kapu, a térfigyelő kamerák és a pénztárgép is tönkrement ugyanazon a napon, amiért háromnapi kereskedés is kiesett a forgalmukból.

A panaszosok úgy tudják: Solton, Dunavecsén és Dunaföldváron is keletkezett kár. A lakók hiába követelnek kártérítést az illetékes áramszolgáltatótól, a Démász nem fizet.

Az egyik család megkeresésére a cég közölte: az említett időszakban zavartatás egy nem a társaságuk tulajdonában, üzemeltetésében álló villamos berendezés rendellenes működéséből fakadóan alakult ki.

A lakók egy kiszivárgó belső levelezésből tudták meg, hogy a trafóállomás, ahol a hiba történt, az Antenna Hungária távközlési cég tulajdonában állt. A Panaszkönyv megkereste a társaságot, de a cég nem reagált a kártérítés kérdésére. Pedig a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal állásfoglalása alapján lehet, hogy nekik kell majd fizetniük.

Ha a feszültségingadozás miatti kár a hálózat hibájából keletkezett volna, akkor az elosztó hálózat üzemeltetője, a Démász lenne a felelős. Viszont ha a kár egy olyan eszköz hibájából ered, amely nem az elosztó tulajdona, akkor azért a másik tulajdonos felel. Vagyis az Antenna Hungária Zrt.

Közben kiderült, hogy a túlfeszültség napján a trafóállomáson a Magyar Villamos Művek  (MVM) mérnökei dolgoztak, és ők vétettek hibát. Erről írásos dokumentumaik is vannak. A Panaszkönyv kérdésére az MVM közölte, hogy ha az áramszolgáltatást kifogásolják a lakosok, akkor az áramszolgáltatónak, azaz a Démásznak kell kifizetnie az ügyfeleit.

A solti lakosok békéltető testületi eljárást indítottak az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.