Úgy emlékeztek, hogy Ahmed H. újságíró

A rendőrök vallomásai több kérdésben is ellentmondásosak voltak.

Lándori Tamás
2017. 11. 03. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bíró úr! Én itt már voltam terrorista, újságíró, Soros György ügynöke. El kellene dönteni, hogy melyik. Lassan szinte már én sem tudom, ki vagyok – idézte lapunknak Tran Dániel, a Bárándy és Társai Ügyvédi Iroda munkatársa védencük, Ahmed H. a Szegedi Törvényszéken csütörtökön elmondott szavait. A szír vádlott azután fakadt ki így, hogy egy rendőr tanú újságíróként emlékezett rá, és arról beszélt, a férfi autóval és egy hangosbeszélővel érkezett a röszkei határhoz 2015 szeptemberében.

Az ügyészség szerint az emlékezetes zavargás kitörése előtt Ahmed H. fenyegette a rendőröket és hergelte a migránstömeget, majd maga is bekapcsolódott a rendőrségi alakulatok megdobálásába – megvalósítva ezzel a terrorcselekmény bűntettét. Tavaly a törvényszék ki is mondta bűnösségét, és tíz év szabadságvesztésre ítélte, de a másodfok hatályon kívül helyezte ezt a döntést, és új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot – ez zajlik jelenleg. Tran Dániel szerint a tanúként kihallgatott rendőrök közül csak egy emlékezett sajtósként a vádlottra, de az egyenruhások vallomásai egyéb kérdésekben is ellentmondásosak voltak, abban a kérdésben például, hogy a vádlott volt-e az, aki hergelte a zavargókat. Volt, akinek úgy tűnt, a vádlott inkább csitította az embereket, és az is kiderült, nem minden tanú értette, mit mondott angolul Ahmed H.

A tárgyalás során is fölvetődött, és a jogász szerint többen meg is erősítették, hogy az összegyűlt bevándorlók között elterjedt a tömegoszlatás előtt az az információ, miszerint a családosokat a rendőrök át fogják engedni a kapun. Vallomások szerint az állítás újságíróktól származott. A videofelvételek is azt mutatják, hogy egy idő után a gyerekkel érkezők rendeződtek a tömeg elejére – állítja Tran Dániel. Mindez magyarázatot adhat arra, az oszlatás idején miért álltak sokan kisgyermekkel a könnygázfelhőben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.