Új roma párt lesz Farkas Flóriánék kihívója

A régi politikai szereplőkkel szembeni elégedetlenség felforgathatja a több százezres cigány közösséget.

Unyatyinszki György
2017. 11. 04. 18:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A vezetőségünk úgy döntött, hogy elindulunk a 2018-as választásokon – jelentette be Horváth József, a Romano Kraj Egyesület (RKE) vezetője szombat délután a szervezet budapesti kongresszusán. A bejelentés jelentőségét mutatja, hogy a roma egyesület júliusi alakulása óta 70 ezer romát és cigányt tömörít, akik aktívan szeretnének szerepet vállalni a roma politika alakulásában, valamint érdemben bele kívánnak szólni az országos közügyekbe – és nem csak a kisebbségi ügyekbe.

A vezetőség számos tagja hangsúlyozta beszédében, hogy

nem céljuk az ellenségeskedés más roma politikai erőkkel.

Sem Horváth, sem a többi elnökségi tag nem nevezte meg azokat a roma, illetve cigány politikai szereplőket, akiknek az elmúlt több évtizedes tevékenységével elégedetlenek, ám erős utalásokat tettek a kormányközeli Farkas Flóriánra és köreire. Emlékeztettek például az „Út a munka világába” programra, mely érdemi eredmény nélkül és elszámoltathatatlanul 1,6 milliárd forint felzárkóztatásra fordítandó uniós forrást élt fel – a programért Farkas Flórián és az Országos Roma Önkormányzat felelt. Felelősségre vonás helyett azonban a Fidesz vezető politikusai, Orbán Viktor, Kövér László, Lázár János és Balog Zoltán is sorra megvédték Farkas Flóriánt. 

Az RKE számításai szerint egyébként

260 ezer szavazó támogatása elegendő lehet arra, hogy új szemléletű roma politikusok képviseljék a kisebbséget az Országgyűlésben,

akik nem pusztán a romák, hanem a magyar szavazókra is számítanának. Tekintettel arra, hogy becslések szerint Magyarországon a 800 ezer főt is meghaladja a cigányok száma, a szervezet komoly esélyt lát arra, hogy sikerülhet elérniük a kitűzött számot. A szinte hihetetlen gyorsasággal létrehozott egyesületnek

minden megyében alakultak szervezetei, és a támogató vajdák rendszerén keresztül a széles körben érik el a potenciális szavazókat.

Válaszási programjukat a roma–magyar együttélés előmozdítása, az érdemi felzárkóztatás megvalósítása mentén alakítják ki – derült ki az egyesület kongresszusán elhangzottakból. Az RKE a pártoló tagokon támogatásával – közpénz nélkül – 15 cigányságot érintő területen indított önerőből programokat, többek között oktatási, jogvédői, munkaközvetítői területen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.