Újabb gyanúsítottat hallgattak ki az Alstom-ügyben

Újabb gyanúsítottat hallgattak ki az Alstom-ügyben – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) hétfőn az MTI-vel.

MTI
2017. 11. 13. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KNYF az M2-es és az M4-es metróvonalra kiírt közbeszerzési eljárás során megkötött szállítási szerződésekkel kapcsolatos nyomozásban november 10-én újabb embert hallgatott ki gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel, bűnsegédként elkövetett vesztegetés gyanújával. A gyanúsítottat őrizetbe vették, lakóhelyén házkutatást tartottak. Vallomást tett, a kényszerintézkedések és a gyanúsítás ellen panaszt nem jelentett be – tudatta a főügyészség.

A gyanúsított szabadlábon védekezhet.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2016 októberében két embert gyanúsítottként hallgatott ki, egy ellen pedig nemzetközi elfogatóparancsot adott ki.

A nyomozás jelenlegi határideje december 3. – olvasható a KNYF Keresztes Imre főügyész által jegyzett közleményében.

A KNYF 2016 szeptembere óta nyomoz az M2-es és az M4-es metróvonalra beszerzett francia Alstom-metrókocsik ügyében vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt.

Korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 4-es metró szerződéseivel kapcsolatban több bűncselekmény miatt feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen. Előzőleg az Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) megállapította, hogy a 4-es metró építésekor kiemelkedő súlyú szabálytalanságokat és hibákat követtek el. A vizsgálat szerint a projekthez kötődő szabálytalanságok „becsült pénzügyi összhatása” 167 milliárd forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.