Verhetetlen az ELTE, feljövőben a Pázmány

Megjelent a felsőoktatási intézményeket rangsoroló HVG Diploma 2018.

MN
2017. 11. 15. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezen a héten jelenik meg a HVG Diploma 2018 kiadványa, melyben a hetilap közli a legjobb felsőoktatási intézmények rangsorát. Az Eduline közlése szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem mind az oktatói, mind a hallgatói kiválóság alapján összeállított alrangsorban vezet. Az ELTE-t a Szegedi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem követi az összesített listán; a rangsor készítői az öt legjobb eredményű felsőoktatási intézmény közé sorolták a Semmelweis Egyetemet és a Debreceni Egyetemet is.

A hatodik helyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem szerezte meg, a nyolcadik a Pannon Egyetem. A veszprémi központú intézményt a hallgatói alrangsorban második helyen álló Budapesti Corvinus Egyetem követi. A tizedik helyen holtversenyben a Károli Gáspár Református Egyetem és a Miskolci Egyetem végzett.

Az egyetemi-főiskolai karok összetett rangsorát is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti, az első és második helyet az ELTE Bölcsészettudományi Kara és Természettudományi Kara szerezte meg, dobogós továbbá a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara is.

Tavalyhoz képest a Semmelweis a negyedik helyre esett vissza a másodikról, a szegedi egyetem ennek a fordítottját járta be. A Pázmány bölcsészkara tavaly csak a hetedik volt a kari rangsorban, most pedig már harmadik.

A HVG felsőoktatási rangsorának készítői számos szempontot figyelembe vettek: az első helyes jelentkezők számát, a felvett hallgatók pontátlagát, a nyelvvizsgával felvett jelentkezők arányát, a középiskolai tanulmányi versenyen helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.