Visszakérik a pénzt az egy százalék alatt maradó pártoktól

Ha a voksok egy százalékát sem érik el, fizetniük kell a kis pártoknak, a szint felett pedig Állami Számvevőszék vizsgálja őket.

MTI
2017. 11. 09. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorítást fogadott el az országgyűlési képviselők választásikampány-költségeinek átláthatóságát célzó indítványhoz az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön.

A testület támogatta Bárándy Gergely szocialista bizottsági alelnök indítványát, hogy az állami kampánytámogatást ne csupán a félszázalékos eredményt el nem érő pártoknak kelljen visszafizetniük, hanem mindazon tömörüléseknek, amelyek listájára egyszázaléknyi voks sem érkezett.

A testület egy olyan módosítást is megszavazott, amely szerint a követelés bármely vezető tisztségviselőtől behajtható.

Egy további változtatás pedig azt mondja ki, hogy az Állami Számvevőszéknek azon pártokat kell hivatalból ellenőriznie a választás után egy éven belül, amelyek legalább egyszázalékos eredményt értek el. Az eredeti előterjesztésben fél százalék szerepelt.

A testület a Czeglédy-ügy károsultjainak rendkívüli kárrendezéséről szóló előterjesztéshez olyan változtatást szavazott meg, amely a kárrendezést a Human Operator Zrt. által foglalkoztatott és kárt szenvedő nyugdíjasokra is kiterjeszti.

Hende Csaba, a bizottság fideszes elnöke elmondta: szombathelyi fogadóóráján keresték fel olyan nyugdíjasok, akik a Human Operator Zrt.-n keresztül vállaltak munkát, ám nem jutottak a pénzükhöz. Megjegyezte: ők egész biztosan ártatlanok, így őket is megilleti a kártalanítás, míg Czeglédy Csabát és társait érintően ez még nem dőlt el, a vizsgálatok még tartanak.

Felszólalása alatt Hiszékeny Dezső és Burány Sándor szocialista képviselők kivonultak a teremből. Szilágyi György (Jobbik) arra kérdezett rá, hogy hány károsultat támogat az állam. Mint hozzátette, pártja szombathelyi önkormányzati képviselője már korábban lépéseket sürgetett azért, hogy Czeglédy Csaba elveszítse tisztségeit, ám szerinte a Fidesz és az MSZP ezt közösen akadályozta meg.

Hende Csaba válaszában valótlannak nevezte Szilágyi György állításait – szerinte Czeglédyt visszahívták a stadionfejlesztéssel foglalkozó kft. felügyelőbizottságából, a képviselő önkormányzati mandátumának visszavonását célzó jobbikos indítvány pedig alkotmányellenes volt. Hende egyúttal politikai ízűnek és megalapozatlannak nevezte azokat a vádaskodásokat, amelyek összejátszást próbálnak sugalmazni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.