A korábbiaknál durvább lehet az influenzajárvány

Ausztráliában is az eddigieknél súlyosabb járvány jelentkezett.

MN
2017. 12. 04. 9:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbiaknál elterjedtebb és „durvább lefolyású” megbetegedésekkel járó influenzajárványra kell számítani az idén – közölte a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az M1 hétfői műsorában.

Póta György azt mondta, erre abból lehet következtetni, hogy a déli féltekén, Ausztráliában a korábbiaknál súlyosabb járvány jelentkezett. A tapasztalatok szerint ugyanis a vírusok az ottani tél elmúltával az északi féltekén jelennek meg.

Hangsúlyozta, hogy a gyerekek nem tartoznak a rizikócsoportba, ám esetükben is kockázatot jelent a közösségben szerzett fertőzések nyomán legyengült szervezet. Általánosságban, akárcsak az idősek esetében, a gyerekeknél is a krónikus betegek a leginkább veszélyeztetettebbek – fűzte hozzá. A szervezet ellenálló képessége a gyerekeknél is megfelelő táplálkozással, a C és a D vitamin alkalmazásával és a higiéniai szabályok betartásával erősíthető – mondta.

Arról is szólt: az antibiotikumok nemcsak hogy nem használnak a vírusokkal szemben, hanem még gyengítik is az immunrendszert. Az antibiotikumok túlfogyasztásában a nemzetközi statisztikák szerint Magyarország éllovas. Póta György hozzátette, hogy túlfogyasztás pedig rezisztenciát okozhat, amelynek nyomán egyre többen halhatnak meg bakteriális fertőzésekben – írja az MTI.

Korábban Szlávik János, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet infektológus főorvosa is azt mondta az M1 műsorában, hogy a tavalyinál súlyosabb influenzajárványra kell számítani idén Európában, ezért a szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy oltassa be magát. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden évben változik az influenzavírus, új törzsek alakulnak ki, és elkerülhetetlen, hogy az ausztrál vírustörzs elérje Magyarországot is. A már hozzáférhető oltóanyag védelmet nyújt a déli féltekén kialakult törzs ellen is. Ez nem jelent százszázalékos védelmet, de aki beoltatja magát, biztos lehet abban, hogy ha meg is fertőződik, a betegség nem lesz súlyos lefolyású nála – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.