időjárás 21°C Tiborc , Zsuzsanna 2022. augusztus 11.
logo

Az EBESZ-hez fordul a Momentum a tiszta választásért

MN
2017.12.09. 14:17

Kérik, hogy az orosz propaganda magyar másolását is vizsgálja ki a szervezet.

Az elmúlt napok politikai ellehetetlenítő akciójának következtében a Momentum nyílt levélben fordul az Európai Biztonsági Együttműködési Szervezetéhez, kérve a 2018-as országgyűlési választás tisztaságának teljes körű ellenőrzését – írja közleményében a párt.

A Momentum szerint az elsődleges cél a választási folyamat értékelése és a jövőbe mutató javaslatok megfogalmazása annak érdekében, hogy a magyar állam a következő választásra összhangba tudja hozni választási eljárását az EBESZ követelményeivel.

Közleményükben felkérték a tiszta, demokratikus választásokért elkötelezett magyar pártokat, hogy csatlakozzanak a javaslathoz. A Momentum szerint felül kellene vizsgálni az Állami Számvevőszék vezetőjének megbízatását és teljes működését.

Szerintük minderre azért van szükség, mert a közelmúlt eseményei megmutatták, hogy nem lehet bízni a magyar szervek függetlenségében, különösképp a volt fideszes képviselő által vezetett Állami Számvevőszékében.

Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja a Magyar Nemzet kérdésére azt nyilatkozta, arra is kérik az EBESZ-t, hogy vizsgálja a magyar kormány által irányított médiumok propagandatevékenységét, különös tekintettel az orosz propaganda másolására.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Domokos László által vezetett ÁSZ több mint 660 millió forintot vonna el a Jobbiktól, mert szerinte túl olcsón kaptak az év elején plakáthelyeket; a bírság az ellenzéki párt választási indulását is veszélyezteti.

Azt is megírtuk, hogy 2010 óta mely független intézmények váltak a Fidesz politikai zsákmányszerzésének áldozatává. Az ÁSZ vezetője például 1991-ben lett tagja a Fidesznek. Az állami intézmény a Fidesz 2014–2015-ös gazdálkodásának átvilágítását júliusban zárta le, a szigorú ellenőrök pedig mindent rendben találtak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.