Drasztikusan csökkent a fémlopások száma Magyarországon

A kormány célja, hogy a fémlopás minden szektorban megszűnjön, a feketekereskedelem visszaszoruljon.

MTI
2017. 12. 06. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon minimálisra csökkent a fém- és kábellopások, valamint a rongálások száma és az illegális fémkereskedelem a 2013-ban bevezetett fémkereskedelmi szabályozásnak köszönhetően – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint míg 2012-ben országosan több mint 2000 káresetet jelentettek, addig 2016-ban ez a szám 100 alá csökkent. Kiemelték, a MÁV-nál 2013 első három negyedévében több mint 300 káresetet regisztráltak, 2017 azonos időszakában viszont már csak 17-szer történt kábellopás.

Az NGM közleményében rámutat arra, hogy a fémlopások és az illegális fémkereskedelem jelentős gazdasági károkat okozott, veszélyeztette az élet- és vagyonbiztonságot, illetve a közszolgálat biztonságát.

A fémtörvény 2013. novemberi hatályba lépése előtt a kárérték több mint egymilliárd forint volt évente, a szabályozás bevezetését követően viszont évről évre csökkent, így tavaly már kevesebb mint 32 millió forintnyi kárértéket regisztráltak a közszolgáltatók. Példaként említik, hogy 2016-ban a fővárosi csatornázási és a vízműveknél egyáltalán nem volt fémlopásokból eredő kár.

A kormány célja, hogy a fémlopás minden szektorban megszűnjön, a feketekereskedelem teljesen visszaszoruljon, valamint a szabályokat betartó fémkereskedők adminisztratív terhei csökkenjenek és gazdaságilag fejlődjenek. Ennek érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium folyamatosan egyeztet a NAV képviselőivel, az érintett szakmai szervezetekkel és a közszolgáltatókkal. A fémtörvény aktuális eredményei alapján a káresetek további csökkenésére számítanak a jövőben – írja a szaktárca közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.