Garancsi és Révész: bekössük a vizet, vagy ne?

Óriási fejlesztések és füstbe ment tervek a hazai turisztikában.

Unyatyinszki György
2017. 12. 05. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért kell egy kormányközeli milliárdosnak pozíciót szereznie ahhoz, hogy hosszú idő után érdemi fejlődés történjen egy erősen elmaradt ágazatban? – teheti fel az a kérdést, aki kicsit is elmélyültebben foglalkozik többek között a hazai futball és kézilabda vagy a bakancsos turisztika helyzetével. A természetbeli kikapcsolódás lehetőségei látványosan kiszélesedtek az elmúlt években, ahogy Garancsi István vállalkozó, Orbán Viktor „kötélbarátja” a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) elnöke lett.

2017 decemberéig az országos Kék Kör mind a 2500 kilométere megújult, 37 új kilátó épült és 31 újult meg - jelentette be Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos kedden Garancsi István társaságában a hármashatár-hegyi turistaháznál tartott sajtótájékoztatón. A hazai turistaházak száma 184-re emelkedett, miután 27 új házat adtak át – 79-et felújítottak –, valamint megújultak és bővültek az erdei iskolák. A felújítások és új építkezések túlnyomó részét európai uniós források segítségével az erdőgazdaságok végezték el az MTSZ-szel együttműködve.

A kormánybiztos egyik legfontosabb feladatának azt tartja, hogy 2018-ban már legaláb 10 ezer gyerek vegyen részt gyalogos, kerékpáros vagy kajakos vándortáborokban a megújult útvonalakon. 2017-ben összesen 1700-an vettek részt a táborokban. Az egyhetes táborok költségét úgy határozták meg, hogy 20 ezer forint körüli összegből tudjanak túrázni a diákok, ami a szállást és az étkezést tartalmazza. A tanárok speciális továbbképzésen vehetnek részt a túrák vezetésére - eddig valamivel több mint ezren választották ezt. Az állam ösztönzőt is biztosít: a képzés elvégzését követően extra juttatásban részesülhetnek a pedagógusok a túrák idejére. A Magyar Természetbarát Szövetséggel kötött stratégiai megállapodást jövőre tervezi megújítani a kormány.

Bár az erdészetek és az MTSZ uniós támogatással megvalósult projektjei látványos eredménnyel jártak, a legnagyobb, tisztán állami programban négy éve egyetlen kapavágás sem történt. A Téry Ödön Turistaház-fejlesztési Program eredetileg öt, korábban nagyon népszerű turistaház felújítását célozta meg, ez napjainkra négyre redukálódott. A kormány 2013 óta összesen 3,3 milliárd forintot biztosított a program megvalósítására, és ugyan Révész Máriusz kinevezése óta történtek előrelépések, de még a végső tervek sem készültek el, hosszú ideig nem történt meg a területek átvétele sem. Hogy a program mennyire kaotikus, azt jól szemlélteti, hogy Garancsi és Révész a mi jelenlétünkben kezdte megvitatni, hogy egyáltalán bekössék-e a vezetékes vizet a pilisi Lajos-forráshoz tervezett turistaházhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.