Hatalmas üzlet Békéscsabán a közmunkásoknak adott karriertipp

144 millió forintból segíti az álláskeresőket egy pécsi cég: az ügyvezető testvére a békéscsabai Fidesz elnökségi tagja.

Koncz Tamás
2017. 12. 01. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bemegy a közmunkás a karrier-tanácsadóhoz – egy vicc kezdete is lehetne, Békés megyében azonban ez a valóságban is megtörténik majd, méghozzá nagyüzemi szinten.

A Békés Megyei Kormányhivatal által meghirdetett, uniós támogatású program keretében ugyanis 5500 térségi munkanélkülinek, „inaktív személynek” és közfoglalkoztatottnak nyújtanak karriertanácsokat, kilenc járási hivatalban (köztük Békéscsabán, Orosházán, Gyulán, Sarkadon) segítenek a jelentkezőknek.

A kormányhivatal nyílt tenderét hat pályázó közül a pécsi a P-Kontó Kft. nyerte meg 144,6 millió forintos ajánlatával. Bár az ár kiugrónak tűnik, elvileg jutányos is ahhoz képest, hogy a szolgáltatás eredeti becsült értéke közel 217 millió forint volt.

A történetben nemcsak az ár érdekes, hanem az is, hogy a P-Kontó összesen kilenc mentorral végzi majd a munkát, akik a megbízási szerződés szerint aztán

adnak karriertippeket az álláskeresőknek.

Ez azt jelenti, hogy minden mentorra fejenként 611 kliens jut, a pályázati előírás szerint minden emberre minimum három órát kell szánjanak.

A vállalt számok irreálisnak tűnnek és legfeljebb csak papíron mutatnak jól – mondta Kurtán Klára pályaválasztási szakértő a Magyar Nemzet kérdésére.

„Ilyen monstre keretek között lehetetlen hatékony, valódi karrier-tanácsadást adni, különösen nem kilenc ember vezetésével” – véli a szakértő, aki szerint ekkora tömeget legfeljebb csak 70-80 résztvevős, többórás előadások keretében lehet fogadni. 

A képzésnek így viszont nincs sok értelme: a nagy létszám miatt szóródik a figyelem is, az előadásokon legfeljebb csak önéletrajzmintákat tudnának bemutatni. Kurtán azt is megjegyzi, hogy a mentorok legfeljebb 15 fős csoportokkal tudnak hatékonyan dolgozni, fejenként több mint félezer emberrel lehetetlen az eredményes munka.

A nyertes pályázó céget 2011-ben alapították: fő tevékenysége az adószakértői és könyvvizsgáló munka, a képzéshez és tanácsadáshoz szükséges tevékenységeket tavaly augusztusban vették fel a kft. szolgáltatási körébe.

A pécsi cég ügyvezetője Opauszki László, testvére pedig a békési politikában és médiában is megkerülhetetlen személy: Opauszki Zoltán, a békéscsabai Fidesz elnökségi tagja Másrészt a Behir.hu-t, a Csabai Mérleget és a helyi 7.TV-t is fenntartó, önkormányzati tulajdonú Békéscsabai Médiacentrum Kft. ügyvezető igazgatója

ahogy feladatköreiről a hir6.hu interjúja is beszámol. Az Opauszki testvérek korábban egyaránt tulajdonosok voltak a Netpark Bt.-ben is, amit azóta más vezet.

Telefonon kerestük meg Opauszki Lászlót, hogy a pályázat részleteiről érdeklődjünk – főként az érdekelt volna minket, hogyan lesz képes 9 mentor 5500 álláskeresőnek tanácsokat adni két és fél év alatt.

A P-Kontó Kft. ügyvezetője röviden válaszolgatott, ajánlotta, hogy nézzük meg a Közbeszerzési Értesítőt, ahol a nyertes pályázatot találtuk. Mikor pedig Zoltánról kérdeztük, elköszönt tőlünk arra hivatkozva, hogy nem egyeztettünk vele korábban az interjúról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.