Íme a kormány bűnlajstroma – Orbán csak boldog karácsonyt kívánt

Az LMP összeszedte, kit és mi miatt vonhatnának felelősségre. A miniszterelnök semmire sem válaszolt.

Katona Mariann
2017. 12. 11. 12:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Költségvetési csalás, hivatali visszaélés, hűtlen kezelés – táblázatba szedte az LMP, hogy az általuk remélt 2018-as kormányváltás után milyen bűncselekmények miatt indulhatnának büntetőeljárások a jelenlegi kormány tagjai vagy a hozzájuk közelállók ellen.

A lista élén Orbán Viktor miniszterelnök szerepel, vele kapcsolatban igen sok bűncselekménygyanús esetet felsoroltak. Így például jelentős mértékű vagyonosodás eltitkolását, vagy azt, hogy politikai célból hatósági eljárásra adott utasítást. Itt az Ökotárs ügyét említették konkrétan, emlékezetes ugyanis, hogy Orbán Viktor írta alá azt az utasítást, amelynek alapján a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) megkezdte a vizsgálatot a civil szervezet ügyében. De a kormányfő „bűnlajstromára” írta az LMP az ügyészség és más állami intézmények működésének politikai befolyásolását is. Ezek mind szerintük kimeríthetik a költségvetési csalás és a hivatali visszaélés tényállásait.

Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője személyesen Orbán Viktort is szembesítette „vádjaikkal” a parlamentben, de érdemi választ egyik esetben sem kapott. A miniszterelnök ugyanis a számára rendelkezésre álló két percben mindössze boldog karácsonyt kívánt, majd leült. Az ellenzéki politikus szerint viszont a kormányfő úgy kívánjon boldog ünnepeket, hogy közben elképesztő a bérválság, romokban az egészségügy és az oktatás. Orbán Viktor erre már hosszabban válaszolt – egy teljes percben – sorolta, hogy mennyi pénzt költöttek eddig ezeken a területeken.

Az LMP egyébként más kormánypárti politikusok esetében is kigyűjtötte, hogy mi mindent követhettek el. Rogán Antal esetében hosszú a felsorolás, az offshore-ozástól kezdve egészen a pályázatok befolyásolásán keresztül a belvárosi ingatlanok áron aluli értékesítéséig. Itt említette a zöldpárt az „ésszerűtlen, értelmetlen kormányzati hirdetésekre horribilis összegű” megbízásokat, mégpedig „haveri cégeknek”. Az LMP értékelése szerint a hűtlen kezelés, illetve a pénzmosás is megvalósulhatott ezeknél az eseteknél.

A miniszterek között említették a földművelésügyi tárcát vezető Fazekas Sándort a földprivatizációs pályázatok lebonyolítása miatt, illetve Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert – egyebek között – költségvetési támogatási visszaélések „fedezése” miatt. Itt az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ) a Híd a munka világába projektre nyújtott pénzekre utalnak, ami miatt Farkas Flórián korábbi ORÖ-vezetőt is szerintük felelősségre kellene vonni.

Nem maradt le a listáról Polt Péter legfőbb ügyész, akinek kapcsán az LMP szerint bűnpártolás gyanúja merül fel, mégpedig a kormányzati politikusok korrupciós ügyeinek eltussolása miatt.

Hosszú a lista a kormányközeli tanácsadókról, oligarchákról is, kezdve Habony Árpáddal, a miniszterelnök bizalmasával. Vele kapcsolatban a letelepedési kötvénybizniszt hozták fel, illetve a belvárosi ingatlanügyeket, felvetve a költségvetési csalás gyanúját. Andy Vajna nagyvállalkozó esetében a rádiófrekvenciák és a kaszinókoncessziók „versenykorlátozó módon történő megszerzését” kifogásolják, ez ugyanis szerintük szintén a büntető törvénykönyvbe ütközhet. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert egyszerűen csak strómannak nevezik és – egyebek mellett – tőzsdei machinációkat, a taotámogatások elherdálását vagy éppen gyanús földszerzéseket vetnek fel vele kapcsolatban. Nála az egyik leghosszabb a lista, amely a felmerülő bűncselekményeket sorolja. Van ott bennfentes kereskedelem, hűtlen kezelés, de pénzmosás is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.