Kovács Béla kilép a Jobbikból

A politikus nem akarja a személye elleni vádemeléssel terhelni a Jobbikot, „mint a legesélyesebb, kormányváltó ellenzéki erőt”.

MN
2017. 12. 06. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus az MTI-hez szerdán eljuttatott nyilatkozatában úgy fogalmazott: nagy örömmel értesült arról, hogy három és fél éves „kálváriája” után vádat emel vele szemben az ügyészség, mert így végre lehetősége nyílik a bíróság előtt bizonyítékokkal cáfolni az ellene felhozott vádakat, gyanúsítgatásokat.

„Kijelentem most is, hogy sohasem kémkedtem idegen hatalomnak az Európa Unió intézményei ellen, és költségvetési csalást sem követtem el” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy bízik a független magyar bíróságban, és arra készül, hogy érdemben cáfolja az összes vádat, amire végre lehetősége nyílik.

– Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ebben az ügyben sem a személyem az igazán érdekes, hanem a velem szemben megfogalmazott vádakon keresztül próbálja a Fidesz támadni a Jobbikot, és tervezi a továbbiakban is szándékosan a választási kampányra időzítve a bírósági eljárást – fogalmazott Kovács Béla.

Annak érdekében, hogy a személye elleni vádemeléssel ne terhelje a Jobbikot „mint a legesélyesebb, kormányváltó ellenzéki erőt”, a mai nappal kilép a pártból, hogy az alaptalan vádak és a bírósági eljárás ne nehezítse a Jobbik 2018-as választási győzelmét – írta az EP-képviselő.

A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője szerdán közölte, hogy az ügyészség vádat emelt Kovács Bélával szemben állam elleni és költségvetést károsító, továbbá közbizalom elleni bűncselekmény miatt. Azt írta, a politikust az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással, három rendbeli folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásával vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. Kovács Béla és három vádlott-társa szabadlábon védekezik.

„A Jobbik Magyarországért Mozgalom nagy örömmel üdvözli a Központi Nyomozó Főügyészség Kovács Béla elleni vádemelését, mert 2014 májusa óta várjuk, hogy a bíróság előtt derüljön ki az igazság az őt ért vádakkal kapcsolatban” – írta közleményben a párt. Hozzátették: rendkívüli módon sajnálják, hogy három és fél éven keresztül húzta a fideszes államgépezet a nyomozást és a vádemelést, nyilvánvalóan a kormánypárt politikai érdekeinek megfelelően.

„Régóta világos volt számunkra, hogy a Kovács Béla elleni vádak elhúzódó lebegtetésével próbált minket, a kormányváltó erőt gyengíteni a Fidesz. A Jobbik, ahogy 2014-ben, úgy most is abban érdekelt, hogy teljes mértékben derüljön ki az igazság arról, hogy Kovács Béla elkövette-e az ellene vádként felhozott cselekményeket, vagy csak egy politikai koncepciós eljárás áldozata. Bízunk abban, hogy erre a kérdésre minél hamarabb jogerős ítélet formájában ad választ a független magyar bíróság” – olvasható a közleményben.

Az Együtt ugyancsak közleményben tudatta: üdvözli, hogy az ügyészség végre vádat emelt Kovács Béla ellen. A párt szerint Kovács Béla, a Jobbik európai uniós képviselőjének kémügye jól bizonyítja, hogy Vona Gábor pártja orosz kapcsolatai miatt sem hozna változást a Fidesz után, csak a zsákutcában menne tovább. „Az Együtt felszólítja Vona Gábort, hogy álljon nyilvánosság elé, számoljon el Gyöngyösi Márton orosz kapcsolataival is, és adjon tájékoztatást, ő maga hányszor, milyen ügyekben járt Oroszországban” – fogalmaztak.

Hozzátették, hogy a Fidesz mellett a Jobbik a másik párt, amely erős orosz kapcsolatokkal bír. „A Jobbik azért sem lehet kormányképes, mert ezen kapcsolatai ellentétesek a magyar nemzeti érdekkel” – fűzték hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.