Magára költötte a közpénzt, most újra polgármester lenne

Köteles István súlyos vagyoni kárt okozott a működésképtelen szennyvíztelepe miatt is bajban lévő Álmosdnak.

Szabó Zs. László
2017. 12. 29. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét polgármester lenne a Hajdú-Bihar megyei Álmosdon a Fidesz színeiben kétszer választást nyerő Köteles István, akit a napokban gyanúsított meg a rendőrség sikkasztással, hűtlen kezeléssel és költségvetési csalással – tudta meg a Magyar Nemzet. A volt faluvezetőt idén októberben fosztotta meg tisztségétől jogerősen a bíróság, ezért tartanak január 28-án időközi polgármester-választást a településen.

Érdeklődésünkre a rendőrség közölte, Köteles Istvánt gyanúsítottként hallgatták ki. Feljelentésükben a képviselők 2,8 millió forintos károkozásról írtak, de a pontos összeget a nyomozók még nem állapították meg. Információink alapján könnyen lehet, hogy ennél nagyobb lesz a kár, forrásaink szerint ugyanis 2010-ig visszamenőleg vizsgálódnak, és a rendőrség mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is érintett az eljárásban.

Köteles István nagyvonalú pénzkezelésére azután derült fény, hogy 2016 januárjában utólag próbálta megszavaztatni a képviselő-testülettel az előző év végén fölvett 293 ezer forintos jutalmát. Ám ez a fideszes képviselőknek is kínos volt, és miután egy kifizetetlen számla miatt kikötötték a gázt az orvosi rendelőből, inkább összefogtak az ellenzékkel, csak hogy szabaduljanak a faluvezetőtől.

A Köteles István pénzköltéseit vizsgáló bizottság jelentése alapján közigazgatási bíróságon kérték a polgármester tisztségének megszüntetését.

A volt településvezető többek között másfél millió forint felvett előleggel nem tud elszámolni. Ezt aztán úgy próbálta megtenni, hogy a valóságban nem megtartott rendezvényekről nyújtott be számlákat. Ehhez utólag készíttetett plakátokat, meghívókat olyan nem bevett megemlékezésekről, mint a független Magyarország napja vagy a Magyar Köztársaság napja. Csakhogy a programokról a képviselők, az iskola, az óvoda és az egyházak vezetői sem tudtak, noha egy 1600 lelkes településen általában mindenki értesül mindenről. Beszédes, hogy a bíróság szerint az állítólagos rendezvények után benyújtott számlákon szereplő ételmennyiség akár száz fő étkezésére is elég lett volna.

Ez még nem minden: a polgármester közpénzből szerelte fel otthonát különböző műszaki cikkekkel. Televíziót, bojlert, turmixgépet vásárolt. Azt állította, ezekre egy egyelőre a tervek szintjén létező mezőgazdasági üzem építése miatt van szüksége. Például a robotgép szerinte azért kellett, mert különleges, a „kóser–magyar ízvilágot” idéző élelmiszer-feldolgozó üzemet tervezett, és otthon kísérletezett. Az étkekkel az izraeli és a kínai piacra törtek volna be. Csakhogy az a bökkenő: a képviselők nemhogy a kísérletekről, de a feldolgozóüzem terveiről sem tudtak. Az is kiderült, hogy a bojler a polgármester fürdőszobájában felszerelve működik.

Mint megírtuk, 2011-ben Köteles István adta át azt a 400 millió forint felhasználásával épített szennyvíztelepet, amely egy szakértő megállapítása szerint üzemképtelen, és a környezetet szennyezi. A telep problémáiról a birtokunkba került iratok alapján ő bizonyosan tudott, de a képviselőket nem tájékoztatta róluk. Érdekesség, hogy miután októberben megírtuk, a telepnek hat évvel az átadás után sincs üzemeltetési engedélye, és bemutattuk az áldatlan állapotokat, a hetekben ideiglenes, egy évre szóló üzemeltetési engedélyt kapott a létesítmény.

Ezek alapján nem meglepő, hogy Köteles István személye a kormánypárt számára is kellemetlenné vált. Még a hozzá több szálon kötődő Tasó László korábbi államtitkár is elengedte a kezét. A volt polgármester – aki megkeresésünkre nem reagált – függetlenként foglalná vissza a korábbi székét. Rajta kívül egyébként még hatan indulnak, köztük a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. Ám nyíltan a Fidesz által támogatott jelölt most nincs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.