Csak papíron tették használhatóvá az eldugult álmosdi szennyvíztelepet

A működésképtelen létesítményt átadó volt polgármestert más ügyben sikkasztással gyanúsította meg a rendőrség.

Szabó Zs. László
2017. 12. 22. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iszaptól eldugult és működésképtelen szennyvíztelepet sem lehetetlen használhatóvá tenni, legalábbis papíron. Bizonyíték erre a Hajdú-Bihar megyei Álmosd 400 millió forint uniós támogatás felhasználásával megépített szennyvíztelepe, amely a sikertelen próbaüzemek és a független szakértői jelentés súlyos megállapításainak dacára kapott ideiglenes üzemeltetési engedélyt a napokban.

Súlyos problémák vannak a létesítménnyel 2011-es átadása óta; a rossz működtetéssel okozott károkról a helyi képviselő-testület addig nem is tudott, amíg az általuk megbízott szakértő le nem tette jelentését az asztalra. Mint korábban megírtuk, a szakember elképesztő állapotokat talált a telepen: például hogy „az egész rendszer totálisan eldugult”, mivel az iszapot nem szűrték ki a beérkező szennyvízből. Ezért a szennyvizet, mivel a dugulás miatt nem tudott átfolyni a rendszeren, az iszappal együtt egy tűzoltótömlőn szivattyúzták ki – a képeink alapján még idén ősszel is – az úgynevezett gyökérzónás szikkasztómezőre. Elvileg itt a szennylének a gyökerek révén kellene tisztulnia. Csakhogy a terület már nem képes elnyelni a szennyvizet, így annak felszínén csak keresztülfolyik a tisztítatlan lé, egyenesen a tározóba. A szakértő szerint a telep megtisztítása, eredeti állapotának visszaállítása és a károk javítása többe kerülne a 470 millió forintos építési költségnél.

Most a telep úgy kapott egy évre szóló ideiglenes üzemeltetési engedélyt, hogy a rendszer állapotán nem javítottak. Pusztán külön óriási tárolókba gyűjtik télen a szennyvizet (nyáron nem) – derül ki a megyei katasztrófavédelem válaszából –, amelyet később majd kiengednek a szikkasztómezőre. Csakhogy az eljárás egyelőre mindössze elméletben működik. A katasztrófavédelem tudniillik leszögezte: ha a mérési eredmények nem megfelelők, az üzemeltetőnek másik telepre kell szállítania a szennyvizet. Kérdés továbbá, ha ilyen egyszerű a megoldás, eddig miért nem alkalmazta az üzemeltetést 2015-ben átvevő Tisza Menti Regionális Vízművek, illetve elődei. Télen ugyanis még kevéssé hatékony a rendszer működése. A rossz üzemeltetés tehető felelőssé azért is, hogy 2016 telén a szennyvíz köbméterszámra folyt át a gáton a szomszédos útra és az erdő szélére, és vastagon oda is fagyott.

A papíron használhatóvá tett telep csak keveset segít az 1500 lelkes falu önkormányzatán. Mivel a telep továbbra is működésképtelen, az EU visszafizettetheti a 400 milliós támogatást. Ez csődbe vinné a falut. A szakértő – aki szerint erre a technológiára uniós támogatást sem lett volna szabad megítélni – úgy látja, ahhoz, hogy működőképessé tegyék a telepet, egy százmillió forintba kerülő kiegészítő tisztítóra lenne szükség. Ehhez az államtól remélnek segítséget. Alighanem a januári polgármester-választás kampányában is szerephez jut a telep. A voksolásra azért van szükség, mert Köteles Istvánt (Fidesz–KDNP) a bíróság megfosztotta tisztségétől, miután közpénzből rendezte be otthonát műszaki cikkekkel, illetve testületi felhatalmazás nélkül vett föl év végi jutalmat 2015-ben. Ezért a képviselő-testület büntetőfeljelentést is tett ismeretlen tettes ellen. Bár a rendőrség lapzártánkig nem válaszolt, a Magyar Nemzet információi szerint sikkasztás miatt meggyanúsították a volt faluvezetőt.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.