Már nyomoz a rendőrség a lefestékezett TEK-es harcjármű miatt

A TEK szerint hat járőr egy gyanús alakot keresett a vásárban, így a járműnél csak egy ember tartózkodott.

MN
2017. 12. 21. 14:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti karácsonyi vásár helyszínén, a Vörösmarty téren felállított BTR-80 típusú páncélozott szállító harcjárművet szerda délután vörös festékkel fújták le. A kérdéses időben mind a hat járőr szolgálati feladatot látott el a vásár területén, így a járműnél csak egy fő tartózkodott, ideiglenesen a szolgálati gépkocsijában. Tekintettel a páncélozott jármű méretére, az időlegesen csak részben volt számára látható – közölte lapunk megkeresésére a TEK.

A válasz azért is furcsa, mert Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója sajtótájékoztatóján azt mondta, az eset váltásidőben történt.

A TEK azt is közölte, hogy ebben a biztosítási feladatban a harcjármű döntő feladata az úttorlaszként való alkalmazás, és a jármű elhelyezése szűkíti a behajtás lehetőségét. A biztosítási feladatok meghatározó erői a mozgó járőrök, akik kétszer három fő váltásban teljesítenek szolgálatot. Normál helyzetben a három pihenő ember és egy BTR-kezelő a harcjárműnél tartózkodik.

„A biztosítási feladat során a végrehajtáson van a hangsúly, nem a saját járműveinket, hanem az embereket igyekszünk megvédeni. Nem arra rendezkedtünk be, hogy ilyen jellegű, festékszórásos eseményeket akadályozzunk meg. Erre ezek szerint a jövőben pluszerőt kell biztosítanunk, és biztosítunk is” – szögezték le. Az eset körülményeiről tájékoztatták a területileg illetékes rendőri szerveket.

A Zoom.hunak nyilatkozott a terrorelhárítók sajtófőnöke. Elmondása szerint a BTR személyzetének egy része, a BRFK, a Készenléti Rendőrség, és a honvédség környéken tartózkodó járőrei egy „gyanúsan viselkedő alakot” kerestek, kevéssel fél négy előtt megjelent a BTR közelében egy másik ismeretlen, a későbbi „festőművész”, egy fiatalember. Róla több felvétel is készült. Megvárta, amíg az ott járőröző rendőrök és katonák elhaladnak előtte, majd – a térfigyelő kamerák felvételei szerint – alig öt másodperc alatt lefújta a BTR oldalát, aztán elment. Percekkel később visszatért, ekkor már kapucnival próbálta eltakarni a fejét, fotót akart készíteni, de amikor meglátott egy közeledő rendőrjárőrt, elfutott a Duna irányába. Azt nem lehet tudni, hogy a két ismeretlen között van-e kapcsolat, vagy a véletlen műve, hogy míg az egyiket üldözték a másik lefesthette a BTR-t. A sajtófőnök úgy tudja, az V. kerületi rendőrkapitányság keresi a festékszórós férfit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.