Nem fér be a villamos az új remízbe

Egy rossz helyen lévő oszlop okozza a bonyodalmat.

MN
2017. 12. 04. 7:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány hete megjelent az első villamos, hogy birtokba vegye új pihenőhelyét az új budafoki kocsiszínben. Ám a kocsiszínbe nem férnek be a villamosok – írja az Újbuda másként blog. A beszámoló szerint a problémát az okozza, hogy az új felsővezeték-tartó oszlopokat sikerült a szerelvények útjába építeni.

Az Index azt írja, hogy egy BKV-közeli forrásuk részben megerősítette a történteket. Mint mondta, a remíznél van egy rossz helyen lévő oszlop, emiatt az egyik, a Forgalmi utcával párhuzamos, rövid vágányra nem lehet bemenni. A kivitelező szúrta el, most jöttek rá, az oszlopot át fogják helyezni. A portál szerint amúgy sem halad valami fényesen a munka, a BKV gyenge kézzel fogja a kivitelezőt (Strabag Építő Kft.), a Strabag-CAF együttműködés se megy a legjobban, és a használatbavételi engedéllyel is vacakolnak. Ennek ellenére valószínűleg januárban indulhat a Tátra villamosok, februárban meg a CAF villamosok üzeme.

A vállalkozási szerződés alapján a kivitelezési munkák 2016 júliusában kezdődtek, és az eredeti tervek szerint 2017 közepéig-végéig tartanak majd. Az 5,7 milliárd forintos beruházást 99,44 százalékban az Európai Unió és 0,56 százalékban a Magyar Állam finanszírozza.

Frissítés: 

Az ügyben megkerestük a BKK-t is, válaszuk szerint valóban rossz helyen van az oszlop, de december közepére kiváltják két újjal. Amúgy pedig még tart a kivitelezés, nem történt meg az átadás.

Íme a BKK közleménye:

„A Budafok kocsiszín kivitelezése a kiadott és jóváhagyott kiviteli tervek szerint történt. A felsővezeték-oszlopok elhelyezése és a felsővezeték-rendszer kiépítése után volt csak látható, hogy egy – a felelősség szempontjából jelenleg a BKK által vizsgált – hiba miatt, a Forgalmi utca oldalán lévő 17-18-as  vágányok között felállított oszlop, mely az ív után lévő egyenesben van, akadályozza a villamos elfordulását.

Tekintettel a terület teljes beépítettségére, az akadályt jelentő oszlop csak két másik oszloppal váltható ki. Az új oszlopok helyének kijelölése és azok alapozása már megtörtént. A beton kellő szilárdságának elérése után kerülhet sor az oszlopok beemelésére és a felsővezeték átterhelésére. Mindez december közepéig megvalósul.

Így valótlanok azok az állítások, amelyek szerint »használhatatlan az új BKK remíz«. Egyelőre tart a kivitelezés, a tévesen megjelent információkkal ellentétben nem történt meg a kocsiszín átadása, a hibajavítás még a műszaki átadás előtt befejeződik, tehát ez semmilyen hatással sincs a kocsiszín jövőbeni üzemeltetésére.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.