Nem minden szocialista szeretne MSZP–Párbeszéd-listát

A DK együttműködésében csak akkor bíznak, ha veszélybe kerülne Gyurcsány Ferencék 5 százalékos támogatottsága.

Katona Mariann
2017. 12. 27. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezekben a napokban is gőzerővel dolgoznak a választás előtti kampánystratégián a Karácsony Gergellyel együttműködő szocialista pártban, de továbbra is sok a nyitott kérdés arról, hogy pontosan milyen konstrukcióban állnak majd jövő tavasszal rajtvonalhoz. Habár a 106 egyéni körzet elosztásában, úgy látszik, sikerült megegyezésre jutniuk, a pártlisták formálódását még leginkább – nagyjából három hónappal a választások előtt – a zűrzavar jellemzi.

Jelenleg az MSZP-ről és a Karácsony Gergely vezette Párbeszédről lehet tudni, hogy szorosan együttműködnek, az azonban már nem egyértelmű, hogy a két párt hogyan áll majd fel a rajtvonalhoz. A Magyar Nemzet információi szerint ugyanis a szocialista párt elnökségének többsége nem szeretné, ha MSZP–Párbeszéd-lista lenne, vagyis mindkét párt logója szerepelne a szavazólapon. A választási szabályokat nézve ennek egyszerű oka lehet: ha két párt együtt indul a választáson, akkor már nem öt, hanem tíz százalékot kell elérniük azért, hogy egyáltalán bekerüljenek a parlamentbe. Az MSZP-t a közvélemény-kutatások önmagában 10 százalék körülire mérik, ám a Párbeszédnek leginkább 1 százalékot adnak; vagyis jelenleg ketten együtt a küszöb közelében mozognak. Márpedig ha a mostani választások előtt is kirobban egy olyan botrány, mint négy évvel ezelőtt Simon Gáboré, az akkori MSZP-elnökhelyettes eltitkolt százmillióinak ügye, könnyen veszíthetnek támogatókat.

Ettől függetlenül – úgy tudjuk – az MSZP-sek nyitottak rá, hogy a Párbeszéd politikusai helyet kapjanak a szocialista párt logója alatt futó listán. Már az első, vagyis listavezető pozíciót is megkaphatná Karácsony Gergely mint miniszterelnök-jelölt. Legalábbis Molnár Gyula, az MSZP elnöke a napokban egy sajtótájékoztatón igennel felelt arra a kérdésre, hogy Karácsony Gergely rajta lesz-e a szocialisták listáján. Ez a forgatókönyv ugyanakkor – információink szerint – a Párbeszédnek nem megfelelő. Karácsony Gergely ugyanis számtalanszor elmondta, ő közös listát akar. Nemrég egy háttérbeszélgetésen azt is egyértelművé tette, hogy egy tisztán MSZP-listát nem fog vezetni.

A miniszterelnök-jelölt elképzelése az lenne, hogy az MSZP, a Párbeszéd és még a Demokratikus Koalíció (DK) is együtt, egy listával fusson neki a választásoknak. Gyurcsány Ferencék azonban – habár hónapokig az együttműködés mellett kardoskodtak – ebből ki akarnak maradni, már állítottak is önálló listát. Ez érthető is lehet, hiszen a közvélemény-kutatások alapján elmondható, hogy stabilan 5 százalék felett vannak, vagyis önállóan is be tudnak kerülni saját frakcióval a parlamentbe. Szocialista forrásaink azonban – egyre kevésbé ugyan, de – még bíznak abban, hogy álláspontjuk megváltozik. Azzal érveltek, hogy amennyiben a következő hetekben jól sikerül a Karácsony Gergellyel és az MSZP választási programjának arcaként tevékenykedő Kunhalmi Ágnessel a kampány, ez hozzájuk vonzhat embereket a DK táborából. Márpedig ha – a jelenleg önállóan is a parlamenti bejutási küszöb felett mért – Gyurcsány Ferencék támogatása emiatt csökkenni kezdene, akkor nekik is érdekük lenne biztosra menni, és összefogni.

Vagyis egyelőre még mindig kérdés, lesz-e jövő tavasszal az MSZP, a DK, a Párbeszéd és esetleg kisebb pártok nevével közösen futó országos lista, esetleg MSZP–Párbeszéd- és külön DK-lista, vagy pedig mindegyik pártra lehet majd önállóan szavazni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.