Németh Szilárd személyes tapasztalatokat gyűjtött a Magyar Honvédségről

A Zrínyi 2026 program a magyar katonát helyezi a középpontba – mondta Németh Szilárd a katonáknak.

MN
2017. 12. 04. 17:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderőfejlesztési program a magyar katonát helyezi a középpontba – hangoztatta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázison tartott sajtótájékoztatón az MTI szerint.

Németh Szilárd elmondta: a program célja, hogy azok a honvédek, akiknek az esküje az összes eskütevők között a legerősebb, igazi megbecsülést kapjanak. A magyar katonák ugyanis az életük árán is megvédik Magyarország érdekeit, a magyar polgárokat, a magyar családokat, őrzik a magyar határt, Magyarország szuverenitását – tette hozzá.

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott: a haderőfejlesztési programban egybecseng a kormányzati és a katonai akarat; megvan a politikai támogatás. Mint mondta, a kormánynak kiemelten fontos, hogy elfogadható életpályamodellt tudjanak alkalmazni a Magyar Honvédségnél. Ehhez pedig hozzátartozik a katonák illetményemelése és a tervezett technikai fejlesztések mellett az infrastrukturális körülmények javítása is.

Kiemelte: fontosak a korszerűsítések, hogy NATO-kompatibilis rendszerek jöjjenek létre, emellett a tagországok összefogása, az együttműködés a biztonsági kihívásokra adott megfelelő válaszok, ezzel együtt Európa védelmében.

Beszélt arról is, hogy ma már a Magyar Honvédségnek rendkívül felkészült, több nyelven beszélő, diplomás katonái vannak, akik pontosan tudják, miért jelentkeztek a szolgálatra, mi a feladatuk, és azt a lehető legpontosabban és legbecsületesebben el is végzik. Nem véletlen, hogy nemzetközi szinten is nagy az elismertségük.

Németh Szilárd elmondta: Szolnokon és Kecskeméten a magyar katonák „megpróbáltatásait” járta végig, hogy személyes tapasztalatokat gyűjtsön a Magyar Honvédségről. Útja során pénteken egy An–26-os repülőgéppel Koszóvóba, az ottani magyar misszióhoz is ellátogatott.

Mint mondta, a korábbi híresztelésekkel ellentétben biztonságban érezte magát. Ez egyrészt annak volt köszönhető, hogy a gépet nemrég javították, üzemidejét meghosszabbították: ellátták korszerű vezetési és navigációs rendszerekkel, így minden körülmény között használható. Másrészt pedig azt látta, hogy jól felkészült, a munkájukat tisztességesen elvégző katonák és pilóták dolgoznak a honvédségnél, ami mindennél többet jelent – jelezte.

Szentgyörgyi Dezsőről – akinek a nevét a repülőbázis viseli – elmondta: a második világháborúban több mint kétszáz bevetésen vett részt, és 29 igazolt győzelmet aratott. Életéről azonban keveset tudunk, akárcsak Ittebei Kiss Józseféről, akiről a szolnoki helikopterbázist nevezték el – fűzte hozzá. Az első világháborúban szolgáló hadnagynak az olasz történelemkönyvekben két oldalt is szentelnek, míg Magyarországon egy sort sem – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.