Nincs mire panaszkodni, Felcsúton mindenkinek jut csoki

Óvodásokkal telt meg a Mikulás-vonattá alakult kisvasút, s épül a sportcsarnok is a Puskás Akadémiának.

Vég Márton
2017. 12. 02. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem könnyű a felcsúti Mikulás élete. Péntek reggeltől vasárnap estig ingázhat oda-vissza a Puskás Akadémia és az alcsútdobozi arborétum között a karácsonyi dekorációba csomagolt felcsúti kisvasúttal. A vonatkocsik vaskályhával fűthetők és nem is spórolnak a fűtőanyaggal, mire péntek délelőtt megérkezünk a felcsúti vasútállomásra, addigra már szaunázni lehetne a Vál-völgyi Mikulás-vonaton. A vasúton utazó szülők alig győzik kihámozni a gyereküket a téli kezeslábasból, egyedül a Mikulás nem állhat neki vetkőzni, a klasszikus télapójelmezben kell elviselnie a hőséget. Viszont szerencse, hogy az uniós ellenőrök nem most szemrevételezik a brüsszeli százmilliókból megvalósult turisztikai attrakciót, mert az Orbán Viktor miniszterelnök által homo brüsszelikusznak elkeresztelt revizorok nehezen fértek volna fel a kisvasútra.

Ezekben a napokban biztosan nyereségesen üzemeltethető a Puskás Akadémia–alcsútdobozi arborétum viszonylat (talán hamarosan már Bicskéig is elér majd), ugyanis a környező települések óvodáiba hamar eljutott a felcsúti Mikulás híre. Ottjártunkkor éppen egy Baracskáról érkező, 90 gyerekből álló csoport énekelt a télapónak, akit hivatalos fotós kísért és egy kisebb stáb utasítgatott, hogy legközelebb melyik kocsiban lesz jelenése. A gyerekek nagyon aranyosak voltak, és örültek a csokoládénak, amely hamar olvadni kezdett a kályhák melegétől.

Sajnos ezúttal nem sikerült összefutni Mészáros Lőrinc polgármesterrel, aki még hétfőn érdeklődők nélkül tartotta meg szokásos évi közmeghallgatását. Akkor azzal magyarázta a lakosság passzivitását, hogy Felcsúton elfogytak a problémák, így nincs mire panaszkodni. Ez valóban így lehet. Nem találkoztunk panaszkodó emberrel. Magát a közmeghallgatás tényét sem titkolta el az önkormányzat, hiszen több helyen is kiplakátolták az eseményt a szerencsés faluban. Orbán Viktor barátja azt is elmondta, hogy azért nem fogadna be menekülteket, mert a faluba dolgos kezek kellenek, nem olyanok, akik segélyből akarnának élni. A faluban valóban sok a dolgos kéz és láb, napról napra fejlődik a település, és a Puskás Akadémia focistái is keményen edzenek.

###HIRDETES###

A Pancho Aréna körül legalább tucatnyi füves és műfüves pályán gyakorolhatnák a labdavezetést a sportemberek, de péntek délben éppen csak két-három pályán volt némi mozgás. Ettől még a taopénzek jó helyre mentek, a szponzorok nyugodtak lehetnek. Viszont hideg van, és ezt a telet még valahogy ki kell bírniuk az akadémistáknak, mert a szintén Makovecz stílusban épülő fedett sportcsarnok csak jövőre készül el. Az építkezés jól halad, ha nem jön közbe semmi, akkor tartható lesz a határidő és következhet az újabb ünnepélyes átadó ünnepség nagyon fontos személyek jelenlétében.

A falu határában már az utolsó simításokat végzik viszont a körforgalom kivitelezésén a kamionosok legnagyobb örömére. A szintén teljesen új és minőségi kerékpárút talán hangyányit hepehupásra sikeredett, de ezért tényleg kár lett volna elmenni panaszkodni a közmeghallgatásra. Sajnos fényes nappal voltunk Felcsúton, pedig este is igazán pazar élmény lehet a faluban korzózni, ilyen pompás kandeláberek talán csak az Andrássy úton és itt vannak az országban.

Szombaton pedig nagy nap lesz Felcsúton. Egyrészt a kisvasúton továbbra is csokit osztogat a Mikulás, másrészt kitárja kapuit a karácsonyi vásár, harmadrészt a Puskás Akadémia a Szombathelyi Haladás csapatát fogadja. Amire talán többen mennek majd el, mint a közmeghallgatásra. Erre jó esély van, hiszen a szervezők nem bíztak semmit a véletlenre: szórólapon, hirdetőtáblán és óriásplakáton is reklámozzák a derbit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.