Nyolcszázezres fizetés vár a kivándorló villanyszerelőkre

Miközben itthon 600 villanyszerelő hiányzik, a Németországba csábított szakemberek több mint 2500 eurót is kereshetnek havonta.

MN
2017. 12. 03. 12:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, Magyarországon csak a gázszerelőkre vár igazán fényes karrier: az energiaipari cégek ugyanis egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzdenek, egyre több villanyszerelő szakemberre lenne szükség.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület felmérése szerint a szélesebb körű és megnövekedett feladatkörök miatt éves szinten legalább 600 villanyszerelőre volna szükség, közel 45 százalékkal többre, mint ahány végzős diák jelenleg van.

Nem csoda, hogy jelenleg is több száz villanyszerelőt keresnek a különböző álláskereső portálokon – írja a Pénzcentrum.

Egy gyöngyösi cég például havi nettó 200 ezer forintos fizetést ajánl, plusz éves bónuszt, valamint szakmai tréningeket. Az egyik Nyugat-Magyarországon működő multinacionális vállalat már nettó 300 ezer forintos bért és céges autót ajánl. Volt olyan hirdetés is, amelyben a havi nettó fizetési keretet 174 –250 ezer forintban határozták meg, változatos feladatokat ígérnek, valamint azt, hogy nem fixen egy helyen kell dolgozni, a munka elvégzésének a helye változó.

 

Egy budapesti cég azt nem írta ki, mennyit fizetne a leendő munkavállalónak, de azt írják, versenyképes fizetést nyújtanak, van cafeteria, útiköltség-támogatás, és a kft. nyereségességétől függően 13. és 14. havi bérkifizetés a dolgozó teljesítményének arányában.

Eközben külföldön is hatalmas a kereslet a jó szakmunkások iránt. Az interneten böngészve rengeteg álláshirdetés található, ahol többnyire alapfokú nyelvtudással, B típusú jogosítvánnyal, többéves munkatapasztalattal és befejezett villanyszerelői végzettséggel rendelkező villanyszerelőket keresnek. A fizetések változóak. A gazdasági portál talált olyan hirdetést, ahol a kezdő bér nettó 1600 euró, de megjegyzik, hogy ez teljesítményfüggő, máshol nettó 2200-2500 eurót ajánlanak az új munkavállalóknak.

A Pénzcentrum teljes cikkét ide kattintva olvashatják el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.